SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor peto leto mandata

28. 12. 2017

Poročilo o delu predsednika republike oz. dokument z naslovom "Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor peto leto mandata" smo pripravili v Uradu predsednika Republike Slovenije ob peti obletnici mandata predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. V poročilu so vse pomembnejše aktivnosti predsednika republike v zadnjem letu. S poročilom želi Urad predsednika Republike Slovenije doseči večjo preglednost in odprtost svojega dela.
  
Poročilo se začne s predsednikovo oceno letošnjega leta:

"V pričujočem poročilu je precej vestno zabeleženo in opisano moje delo v zadnjem, petem letu predsedniškega mandata. Kot se je izkazalo z voljo ljudi na predsedniških volitvah pozno jeseni tega leta, gre v pričujočem poročilu za opis mojega dela v sklepnem letu prvega predsedniškega mandata.

Dovolim si misliti, da je bila nedavno dosežena zmaga na predsedniških volitvah in dobljen vnovični mandat za opravljanje te pomembne državniške dolžnosti zelo povezana z mojim dotedanjim trudom, v vseh petih letih. Dejstvo, da mi je uspelo ponoviti mandat v razmerah, ki so doma in v mednarodnem prostoru zelo nenaklonjena takemu podvigu, si razlagam s tem, da nikoli, tudi v petem letu mojega mandata, nisem spregledal bistvenega – da sem dolžan po najboljših močeh služiti ljudem, ki jih predstavljam.

Ljudje in moj odnos do njih so bili v središču mojega dela. Njim, njihovim stiskam, strahovom , navdušenju, hrepenenju, kritikam in pohvalam je bilo posvečeno domala vse moje prizadevanje. V poročilu bo pozoren bralec seveda opazil, da sem poleg tega opravljal in opravil vse naloge, ki so mi zaupane z zakoni in
ustavo. V tujini sem se trudil okrepiti vlogo in ugled naše države. Vse to. Toda ves čas sem bil, sem in bom osredotočen na ljudi, ki mi jih je bilo in mi jih bo čast predstavljati.

V tem smislu kampanja zares ni bila nekaj posebnega. Bila je samo podaljšek tistega, kar sem počel ves čas. Toda, toda. Moram podčrtati nezamenljivo in nenadomestljivo izkušnjo z 763 kilometri prehojene poti po dolgem in počez po Sloveniji. Najprej sem se čudil, potem pa sem bil pravzaprav hvaležen medijem, da so večinoma spregledali posebnost in razsežnost tega edinstvenega tipa kampanje.

Tako sem večino poti ostal nemoten, sam z mojo ekipo in več tisoč ljudmi s katerimi smo se srečevali. V dobrih treh tednih hoje sem bil deležen prijaznosti in podpore, ki je bržkone nikoli več ne bom. To je bila tako pristna in čudovita izkušnja, da jo bom kolikor mi bosta dopuščala čas in telesna pripravljenost, rade volje sem in tja, vsaj za pokušino, ponovil."
  

Poročilo o delu:

2017 Poročilo o delu.pdf