SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor drugo leto mandata

30. 12. 2014

V Uradu predsednika Republike Slovenije smo ob drugi obletnici mandata predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja pripravili dokument z naslovom "Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor drugo leto mandata".

Slovenijo sta v letu 2014 zaznamovala prehod v politično stabilnost in gospodarsko okrevanje. Za predsednika republike je bil največji izziv pravo in pravno ravnanje po odstopu predsednice vlade Alenke Bratušek. Njegova odločitev, da se predčasne volitve izvedejo v ustavnem roku, toda čim prej, je v drugi polovici leta omogočila oblikovanje parlamenta in vlade ter njuno  ukrepanje s polnimi pooblastili. 

Izvedba evropskih, parlamentarnih in lokalnih volitev tudi sicer vnese nemir v politično življenje sleherne države. Za predsednika republike je bilo vodilo pri njegovih izjavah in ravnanjih v teh okoliščinah poudarjanje tistega, kar nam je skupno.

Leto 2014 bi utegnilo biti mejnik, ko je Slovenija začela uspešno premagovati krizo. Da bi bilo okrevanje trajnejše in krepkejše, bodo v prihajajočem letu potrebne zahtevne strukturne spremembe in prilagoditve. Predsednik republike bo v okviru svojih pooblastil in možnosti spodbujal širok družbeni dialog o njihovi potrebnosti.

Glede na politično, gospodarsko in duhovno dediščino leta 2014 bo v prihajajočem letu po mnenju predsednika republike odločilno za nadaljnje uspešno okrevanje družbe in države zlasti splošno razpoloženje. V kolikor bo prevladalo razpoloženje dialoga in iskanje skupnega, so možnosti za renesanso Slovenije precejšnje. V kolikor bi prevladalo razpoloženje razdora, pa so skoraj nikakršne. Zato se bo predsednik republike v naslednjem letu še toliko bolj osredotočil na vse, kar Slovenijo povezuje in navdihuje. 

Celotno poročilo ob drugi obletnici mandata predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja v priponki.