SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike Borut Pahor ob dnevu državnosti prejema številne čestitke voditeljev držav

Ljubljana, 25. 6. 2015 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je ob državnem prazniku, dnevu državnosti, prejel številne čestitke. Med drugimi so mu čestitali papež Frančišček, japonski cesar Akihito, kralj Kraljevine Švedske Carl XVI Gustav, predsednik Kube Raul Castro Ruz, saudski kralj Salman bin Abdulaziz Al Saud, mehiški predsednik Enrique Peña Nieto, predsednik Irske Michael D. Higgins, predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, predsednik Črne Gore Filip Vujanović, predsednik Republike Albanije Bujar Nishani, predsednica Republike Kosovo Atifete Jahjaga in predsednik Češke republike Miloš Zeman, poljski predsednik Bronisław Komorowski, predsednik Republike Turčije Recepa Tayyipa Erdoğan, predsednik Republike Latvije Andris Berzinš, predsednik Republike Bolgarije Rossen Plevneliev, predsednik Republike Belorusije Aleksander Lukašenko, predsednik Palestine Mohamud Abbas, predsednik Ukrajine Petro Porošenko, generalni guverner Kanade David Johnston, jordanski kralj Abdullah, generalni sekretar OZN Ban Ki-Moon ter drugi.

V imenu ameriških državljanov je predsedniku Pahorju voščil Barack Obama, ki je zapisal, da Združene države Amerike cenijo tesno sodelovanje s Slovenijo pri odzivanju na nenehno spreminjajoče se zahteve današnjega sveta. "Še zlasti cenimo trajna prizadevanja Slovenije pri uveljavljanju miru in demokracije na Balkanu in drugod. Cenimo vašo trdno podporo v boju proti Islamski državi in nasilnemu ekstremizmu. Slovenija ima kot članica Nata in Evropske unije ključno vlogo pri ohranjanju čezatlantske enotnosti v času svetovnih in regionalnih izzivov. Veselimo se skupnega iskanja načinov, kako še naprej spreminjati svet na bolje," je v čestitki zapisal ameriški predsednik in slovenskim državljanom zaželel vse najboljše in obema državama še naprej dobro sodelovanje.

Nemški predsednik Joachim Gauck je čestital za reformna prizadevanja, ki se jih  je Slovenija v zadnjih letih lotila z veliko poguma in moči. "Slovenija je cenjen politični in gospodarski partner Nemčije. Skupaj se zavzemamo za medsebojno povezanost in krepitev Evropske unije. Zlasti v konfliktnih časih, kot so današnji, sem hvaležen za tesno in odgovorno sodelovanje naših držav kot partneric in prijateljic," je sklenil predsednik Gauck in dodal, da želi slovenskemu narodu lepo prihodnost v miru, svobodi in blaginji.

Predsednik Ruske federacije Vladimir Putin je v čestitki zapisal, da rusko-slovenski odnosi temeljijo na tradiciji prijateljstva in vzajemnega spoštovanja. "Prepričan sem, da nadaljnja širitev bilateralnega političnega dialoga ter obojestransko koristnega sodelovanja na trgovinsko-gospodarskem, znanstveno-tehničnem, humanističnem in drugih področjih odgovarja interesom naših narodovo in prispeva k zagotavljanju regionalne stabilnosti in varnosti." Slovenskim državljanom je zaželel dobrobit in prosperiteto.

Predsednik Italijanske republike Sergio Mattarella je v svojem imenu in v imenu italijanskega naroda v čestitki zapisal, da so vezi, ki združujejo Ljubljano in Rim globoke in so odraz čvrstih odnosov na politični, kulturni in gospodarski ravni ter na pozitivnem prispevku avtohtone slovenske manjšine v Italiji in italijanske manjšine v Sloveniji, "ki sta resnični osi dialoga in povezovanja med narodoma". "Ljubljano sem izbral za eno prvih uradnih obiskov v okviru sedemletnega mandata v prepričanju, da morata Slovenija in Italija razviti vedno bolj intenzivna in učinkovita skupna prizadevanja za preseganje kompleksnih izzivov, s katerimi se sooča Evropska unija, v duhu kohezije in solidarnosti," je v čestitki še zapisal predsednik Mattarella.