Na povabilo predsednika Pahorja bo na uradnem obisku v Sloveniji finski predsednik Niinistö

Ljubljana, 24. 5. 2019 | napovednik

Na povabilo Predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja bo jutri, 23. in v petek, 24. maja 2019 na uradnem obisku v Republiki Sloveniji predsednik Republike Finske Sauli Niinistö.

Obisk pomeni nadaljevanje političnega dialoga med Slovenijo in Finsko na najvišji ravni, tudi v kontekstu priprav na predsedovanje Finske Svetu Evropske unije.

Odnosi med Slovenijo in Finsko so dobri in prijateljski, brez odprtih vprašanj. Državi vzdržujeta reden politični dialog na različnih ravneh in tvorno sodelujeta tako na dvostranski ravni kot v okviru Evropske unije in drugih mednarodnih forumov. Povezuje ju sorodnost stališč do posameznih vprašanj, ki jih državi zastopata v okviru Evropske unije in v širšem mednarodnem prostoru.

Predsednik Pahor in predsednik Niinistö bosta v pogovorih predvidoma izrazila obojestranski interes za nadaljnje razvijanje in poglabljanje celostnega sodelovanja med državama, s poudarkom na priložnostih za krepitev gospodarskih odnosov (med drugim na področjih visoke tehnologije, digitalizacije, kibernetske varnosti in umetne inteligence).

Sogovornika bosta izmenjala stališča o aktualnih evropskih temah, kot sta prihodnost Evropske unije ter predsedovanje Svetu Evropske unije, ki ga bo Finska prevzela 1. julija. Slovenija želi, da se bo obstoječe dobro sodelovanje med državama v okviru Evropske unije dodatno okrepilo v kontekstu finskega in kasneje tudi slovenskega predsedovanja, saj imata državi sorodne poglede na vrsto aktualnih tem. Med pomembnimi temami pogovorov med predsednikoma bo tudi izmenjava stališč o Zahodnem Balkanu in ocena razmer v tej sosednji regiji. Predsednika bosta spregovorila o dobrem sodelovanju med državama v okviru mednarodnih forumov.

Po uradnem sprejemu z vojaškimi častmi na Kongresnem trgu v Ljubljani in srečanju med predsednikoma na štiri oči bodo sledili plenarni pogovori med delegacijama in novinarska konferenca obeh predsednikov. V četrtek popoldne bosta predsednik Pahor in predsednik Niinistö obiskala Gimnazijo Kranj, kjer se bosta z dijaki pogovarjala o podnebnih spremembah in spremembah, ki jih bodo te prinesle. Letos bo v Helsinkih, pod častnim pokroviteljstvom finskega predsednika, potekal Svetovni podnebni vrh za mlade. Udeležila se ga bo tudi slovenska delegacija, ki deluje v okviru mreže ENO - Environment Online, globalne šole in skupnosti za trajnostni razvoj, ki jo je leta 2000 ustanovil finski učitelj Mika Vanhanen. Na pogovoru v Kranju bodo predstavili slovensko iniciativo o posvajanju dreves, katere častni pokrovitelj je predsednik Pahor, svetovni javnosti pa bo ta pobuda predstavljena v Helsinkih.

Drugi dan uradnega obiska bosta predsednika začela z obiskom podjetja Jelovica Hiše, ki spada med pionirje na področju samooskrbnih hiš v Sloveniji, in ga nadaljevala v vasi Suha, kjer v sodelovanju s finskimi partnerji in v okviru evropskega razvojnega projekta Story poteka testiranje najsodobnejših tehnologij s področja shranjevanja električne energije na nivoju transformatorske postaje. Glede na visoke cilje Evropske unije na področju pridobivanja energije iz obnovljivih virov (do leta 2030 bo EU morala pridobiti 32% energije iz obnovljivih virov) lahko pričakujemo povečano gradnjo sončnih elektrarn tudi v prihodnje. Praktične izkušnje, ko je v omrežje vključenih večje število sončnih elektrarn, so izjemno pomembne za ustrezno načrtovanje in obratovanje distribucijskih omrežij prihodnosti ter vzpostavitve samooskrbnih lokalnih skupnosti. Predsednika si bosta zato ogledala demonstracijski poligon za preizkušanje različnih tehničnih rešitev za obvladovanje napetostnih razmer in izravnavo odjema električne energije.

Popoldne bosta slovenski in finski predsednik v Planici slovesno odkrila klop prijateljstva med obema državama. Klop bo postavljena v dolini skakalnic in bo tako spominjala tudi na številne uspehe, ki so jih finski tekmovalci dosegli pri nas. Leta 1994 je, na primer, na 13. svetovnem prvenstvu v smučarskih poletih v Planici finski čudežni deček Toni Nieminen poletel 203 metre in se v zgodovino zapisal kot prvi človek, ki je preletel mejo 200 metrov in pri tem obstal na nogah. Klop v Planici bo že šestnajsta (16) klop prijateljstva, ki jih Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor s svojimi gosti odkrije ob uradnih obiskih predsednikov v Sloveniji v trajen spomin na obisk in na dobre, in prijateljske odnose med državami in ljudmi.


Predstavniki medijev boste za spremljanje obiska potrebovali AKREDITACIJSKE PRIPONKE.

Za morebitna dodatna vprašanja v zvezi z akreditacijami se obrnite na Natašo Marvin, tel.: 01 478 26 06, GSM: 051 391 169, e-mail: info.ukom@gov.si.Predvideni medijski program uradnega obiska, četrtek, 23. maj 201910.00
Uradni sprejem z vojaškimi častmi na Kongresnem trgu.

fototermin
10.10
Polaganje venca k Spomeniku vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam.

fototermin
10.20
Pogovor na štiri oči med predsednikom Republike Slovenije Borutom Pahorjem in predsednikom Republike Finske Saulijem Niinistö
(Zlati salon, Predsedniška palača)

fototermin
za uradna fotografa in snemalca na začetku
10.40
Uradni fototermin predsednika Republike Slovenije in predsednika Republike Finske
(Velika dvorana, Predsedniška palača)
10.45
Plenarni pogovori med delegacijama Republike Slovenije in Republike Finske, ki jih vodita predsednika,
(soba 70, Predsedniška palača)

fototermin
na začetku
11.30 – 12.10
Novinarska konferenca predsednika Republike Slovenije in predsednika Republike Finske
(Velika dvorana, Predsedniška palača)
12.14
Srečanje predsednika Vlade Republike Slovenije Marjana Šarca in predsednika Republike Finske Saulija Niinista,

fototermin (Velika dvorana, Predsedniška palača)
12.15 – 12.45
Pogovor med delegacijama Republike Slovenije in Republike Finske, ki ga vodita predsednik Vlade Republike Slovenije in predsednik Republike Finske,
(soba 72, Predsedniška palača),

fototermin na začetku
12.50
Srečanje predsednika Državnega zbora Republike Slovenije mag. Dejana Židana z predsednikom Republike Finske Saulijem Niinistom v Državnem zboru,

vpis predsednika Republike Finske v Zlato knjigo visokih gostov Državnega zbora Republike Slovenije (preddverje velike dvorane, 1. nadstropje),

fototermin (preddverje velike dvorane)
12.55 – 13.25
Pogovori med delegacijama Republike Slovenije in Republike Finske, ki jih vodita predsednik Državnega zbora Republike Slovenije in predsednik Republike Finske
(Veliki sprejemni salon, 1. nadstropje),

fototermin na začetku

15.25
Prihod predsednika Republike Slovenije in predsednika Republike Finske v Gimnazijo Kranj,

predsednika pozdravita:
· Franc Rozman, ravnatelj gimnazije,
· Tadej Rajgelj, predsednik dijaškega sveta.
15.30 – 16.30
Skupno predavanje predsednika Republike Slovenije in predsednika Republike Finske na temo “Mladi in klimatske spremembe”
(večnamenska dvorana v pritličju),

kratkim uvodnim nagovorom ravnatelja in obeh predsednikov sledi odprt pogovor med predsednikoma in dijaki.

Odprto za predstavnike medijev
.
19.00 – 20.30
Svečana večerja v čast predsedniku Republike Finske, ki jo priredi predsednik Republike Slovenije v Vili Bled,

Fototermin za uradna fotografa na začetku.
  Predvideni medijski program uradnega obiska, petek, 24. maj 2019
    10.00 - 10.20
    Obisk predsednika Republike Slovenije in predsednika Republike Finske v podjetju Jelovica Hiše,

    pozdravijo:
    · Gregor Benčina, predsednik UO, Skupina Jelovica Group,
    · Tomaž Rogelj, vodja mednarodnih trgov, Skupina Jelovica,
    · dr. Boštjan Ber, vodja raziskav in razvoja, Skupina Jelovica,
    · Srečo Fojkar, vodja proizvodnje, Skupina Jelovica,

    Odprto za predstavnike medijev
    .
    10.30 – 11.10
    Obisk predsednika Republike Slovenije in predsednika Republike Finske energetsko samooskrbne vasi Suha pri Predosljah,

    pozdravijo:
    · dr. Ivan Šmon, predsednik upravnega odbora, Elektro Gorenjska d. d..
    · Matjaž Rakovec, župan Mestne občine Kranj.
    · mag. Samo Logar, predsednik nadzornega sveta, Elektro Gorenjska d. d..

    Odprto za predstavnike medijev.
    11.15 – 12.10
    Delovno kosilo, ki ga gosti predsednik Republike Slovenije,

    fototermin
    za uradna fotografa na začetku.
    13.00
    Prihod predsednika Republike Slovenije in predsednika Republike Finske na ploščad pred Nordijskim centrom Planica,

    oba predsednika pozdravi vodja Nordijskega centra Planica gospod Jure Žerjav.
    sledi
    Predsednik Republike Slovenije in predsednik Republike Finske odkrijeta klopco prijateljstva
    (pred nordijskim centrom),

    fototermin
    13.05 – 13.45
    Vodeni ogled Nordijskega centra Planica,

    fototermin
    13.55
    Vzpon s sedežnico na vrh letalnice bratov Gorišek.
    14.00
    Kratek panoramski postanek na vrhu letalnice bratov Gorišek,

    fototermin


    * Klopca prijateljstva bo v kratkem obdobju po odkritju premeščena na vrh letalnice.
    nato
    Povratek s sedežnico v dolino.