SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor na predvečer dneva Rudolfa Maistra na osrednji proslavi Zveze društev general Maister v Žireh

Žiri, 22. 11. 2022 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je na povabilo mag. Lučke Lazarev Šerbec, predsednice Zveze društev general Maister, v Žireh udeležil osrednje slovesnosti ob jutrišnjem državnem prazniku, dnevu Rudolfa Maistra.

Predsednik republike je bil na slovesnosti slavnostni govornik.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je na povabilo mag. Lučke Lazarev Šerbec, predsednice Zveze društev general Maister, udeležil osrednje slovesnosti ob jutrišnjem državnem prazniku, dnevu Rudolfa Maistra.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Jutri, na dan Rudolfa Maistra, bo v Predsedniški palači tradicionalno potekal dan odprtih vrat. Obiskovalce bo tokrat zadnjič sprejel in nagovoril predsednik Republike Slovenije Borut Pahor – zaradi izjemno velikega zanimanja bo obiskovalce sprejel štirikrat – ob 9.30, ob 11. uri, ob 13. uri in ob 14.30.

Na povabilo predsednika republike bo ob 11. uri kot slavnostna govornica ponovno nastopila mag. Lučka Lazarev Šerbec. Predsednica Zveze društev general Maister se je predsedniku republike s slavnostnim govorom ob prazniku pridružila že lani in predlani.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je na povabilo mag. Lučke Lazarev Šerbec, predsednice Zveze društev general Maister, udeležil osrednje slovesnosti ob jutrišnjem državnem prazniku, dnevu Rudolfa Maistra.
Foto: Nebojša Tejić/STAV nadaljevanju vam posredujemo besedilo slavnostnega govora predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. Velja govorjena beseda!

Spoštovani gospod podžupan,
spoštovana gospa predsednica,
visoki gostje, gospe in gospodje.

Jutri bo državni praznik, dan Rudolfa Maistra. To je vselej lepa priložnost, da ohranimo in okrepimo spomin nanj in na dogodke, ki jim je dal pečat.

Maistrovi vojaški in politični dosežki neposredno utemeljujejo samostojno slovensko državo. Brez njegovih hrabrih odločitev bi prav mogoče Slovenci po prvi svetovni vojni in sicer ostali brez Štajerske.

Brez njih bi bili ozemeljsko prikrajšani. Njemu in njegovim borcem gre zasluga, da smo Slovenci v nemirnem dvajsetem stoletju zaokrožili ozemeljsko celovitost Slovenije, naposled kot samostojne in neodvisne države.

Rudolf Maister ostaja zgled pogumnega vizionarja, velike narodno zavedne osebnosti, intelektualca, častnika in kulturnika, ki se ni bal izpostaviti za visoke cilje slovenstva, kot jih je tedaj odlično razumel.

Na predvečer državnega praznika, ki slavi Maistra, njegovo slovenstvo, vizionarstvo in pogum, bi rad rekel nekaj zaključnih priložnostnih besed o tem, kakšni najbolj temeljni občutki me tik pred koncem 10-letnega mandata prevevajo v zvezi z nekaterimi fundamentalnimi vprašanji prihodnosti naše nacije in države.

Prvič. V resnici ne vemo, kakšna bo prihodnost. Če bi se proti naši volji zgodilo karkoli takega, kar nas bi utegnilo ogrožati kot narod in državo, ne smemo za nobeno ceno iti eden proti drugemu, temveč edino eden z drugim, skupaj. Slovenska sprava in edinost sta v tem smislu življenjskega pomena.

Drugič. Za narodno in državljansko enotnost si je vredno in odločilno prizadevati v prelomnih zgodovinskih trenutkih, sicer pa za normalno reševanje vseh majhnih in velikih problemov zadostuje iskreno sodelovanje, medsebojno spoštovanje in strpnost do drugačnosti.

Tretjič. Slovenci ne moremo sami odločiti o usodnih zadevah sveta, kakor noben drug narod sam ne. O eni stvari pa odločamo sami; to je o naših medsebojnih odnosih. O tem ne more namesto nas odločati nihče drug.

Zato se moramo vsak dan vsi truditi, da ti vzajemno spoštljivi odnosi gradijo in krepijo našo narodno in državljansko skupnost, kot solidarno in vključujočo družbo.

Četrtič. Nič ne smemo imeti za samoumevno, tudi naše lastne države ne in ne Evropske unije kot naše širše domovine. Eno in drugo ni popolno in brez napak, vendar je nekaj najboljšega, kar se je Slovencem v zgodovini zgodilo. Zato moramo paziti na oboje, na Evropsko unijo in zlasti na našo državo, ki je za naš obstoj ultimativnega pomena.

Petič. Demokracija je sveti gral naše narodne in državljanske skupnosti. Iz zgodovinske izkušnje vemo, da ima neposreden državotvorni pomen.

Ni samo oblika in vsebina politične ureditve, je konstitutivna za našo narodno enotnost, brez katere bi utegnili znova tvegati tragičen narodni razkol.

Šestič. Slovenija ima vse možnosti za slavno prihodnost. Imamo vse materialne in duhovne gradnike zanjo. Od naše čudovite dežele do čudovitih ljudi.

Vse, kar smo ustvarili, smo ustvarili bolj ali manj sami, tudi državo. Poleg vsega imamo vse potrebne zgodovinske izkušnje in nauke, da ne ponavljamo napak, temveč ponavljamo in nadgrajujemo slavne dosežke.

In naposled. Dokler bo obstajal med nami iskren občutek, da se ne glede na razlike, razhajanja, nestrinjanja in celo zamere lahko vedno zanesemo na drugega, ni v prihodnosti nič takega, kar bi moralo zbujati strah.

Dokler bo tako, in zato smo odgovorni edinole sami, lahko na prihodnost, ki je ne poznamo, gledamo z velikim upanjem.

V pomembni meri, spoštovana gospa predsednica, k temu prispeva tudi Zveza društev general Maister, ki skrbi za spomin na karizmatično osebnost, hkrati pa v odprtem duhu vzgaja ljubeč odnos do domovine.

Spoštovane Slovenke in Slovenci doma in vsepovsod po svetu, spoštovane državljanke in državljani,

sprejmite, prosim, moje iskrene čestitke ob jutrišnjem državnem prazniku, dnevu generala Maistra.

Srečno Slovenija.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je na povabilo mag. Lučke Lazarev Šerbec, predsednice Zveze društev general Maister, udeležil osrednje slovesnosti ob jutrišnjem državnem prazniku, dnevu Rudolfa Maistra.
Foto: Nebojša Tejić/STA