SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor ob otvoritvi nunciature v Ljubljani poudaril pomen sprave in strpnosti med ljudmi

Ljubljana, 3. 2. 2016 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes na pogovor sprejel državnega tajnika Svetega sedeža kardinala Pietra Parolina, s katerim sta govorila o odnosih med Republiko Slovenijo in Svetim sedežem ter izmenjala poglede na nekatera aktualna mednarodna vprašanja. Sogovornika sta posebno pozornost posvetila migracijam in njihovem vplivu na Evropsko unijo. Predsednik republike je ob današnji priložnosti ponovil povabilo za obisk papeža Frančiška v Sloveniji.

Predsednik Pahor sprejel državnega tajnika Svetega sedeža kardinala Pietra Parolina
Foto: STA

Po uradnih pogovorih v Predsedniški palači sta predsednik republike Borut Pahor in državni tajnik Svetega sedeža Parolin nagovorila navzoče na slovesnosti ob uradnem odprtju novih prostorov Apostolske nunciature v Ljubljani. Svečanost odprtja prostorov Apostolske nunciature v letu, ko praznujemo 25. obletnico slovenske samostojnosti, ima, kot je poudaril predsednik Pahor, posebno sporočilno vrednost, saj je bil Sveti sedež med prvimi državami, ki so priznale Slovenijo kot samostojno državo. Odprtje novih prostorov Apostolske nunciature je uresničitev dogovora, ki ga je predsednik republike, takrat v funkciji predsednika vlade, sklenil s predhodnikom kardinala Parolina državnim tajnikom Bertonejem ob njegovem obisku v Sloveniji leta 2010.

Predsednik Pahor sprejel državnega tajnika Svetega sedeža kardinala Pietra Parolina
Foto: STA

V govoru je predsednik republike podčrtal pomen sprave in vsesplošne strpnosti med ljudmi. "Zaradi nekaterih zgoščenih problemov družba in svet danes potrebujeta več dialoga in ne manj. Potrebujeta več dialoga in več razumevanja," je poudaril predsednik Pahor na slovesnosti ob odprtju nunciature. "Privrženi temu dialogu in iskanju kompromisa, ki naj svet mirno pelje naprej, si bosta Slovenija in Sveti sedež prizadevala za vzorne odnose," je dodal.

Državni tajnik Svetega sedeža Parolin je dvostranske odnose označil kot koristne za ljudi in skupno dobro. Odprtje nunciature je po njegovih besedah znak volje Svetega sedeža za utrditev stabilne in stalne prisotnosti v naši državi. Izrecno je izpostavil izjemno stvaritev, mozaik, ki ga je v novih prostorih Apostolske nunciature izdelal priznani slovenski umetnik Ivan Marko Rupnik

Apostolski nuncij Svetega sedeža v Republiki Sloveniji Janusz je v svojem pozdravnem govoru orisal pot do nunciature. Izrazil je upanje, da bo v "svojo hišo v Ljubljani" prišel tudi papež Frančišek in blagoslovil slovensko ljudstvo, ki ga ima tako rado in ga občuduje.

Vatikanski državni tajnik Parolin je blagoslovil prostore nove ljubljanske nunciature ter s predsednikom Pahorjem odkril spominsko ploščo ob otvoritvi in blagoslovu nove nunciature.

Predsednik Pahor sprejel državnega tajnika Svetega sedeža kardinala Pietra Parolina
Foto: STA

Predsednik Pahor sprejel državnega tajnika Svetega sedeža kardinala Pietra Parolina, s katerim sta nagovorila zbrane na slovesnosti ob uradnem odprtju novih prostorov Apostolske nunciature v Ljubljani
Foto: STA