Drugi dan uradnega obiska finskega predsednika v znamenju okolja in odnosa do narave

Gorenjska, 24. 5. 2019 | sporočila za javnost

Na povabilo predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja je na uradnem obisku v Republiki Sloveniji predsednik Republike Finske Sauli Niinistö.

Drugi dan uradenga obiska obiska sta predsednik Pahor in predsednik Niinistö pričela z obiskom podjetja Jelovica Hiše, ki spada med pionirje na področju samooskrbnih hiš v Sloveniji. Ogledala sta si izdelavo prototipa aktivne (električne) E-hiše. Gre za inovativen pristop lesene montažne gradnje z najnovejšo tehnologijo delovanja (ogrevanje, prezračevanje, energetska učinkovitost, pametne (smart) inštalacije, vgradnja trajnostnih materialov). 

Obisk sta predsednika nadaljevala v vasi Suha, kjer v sodelovanju s finskimi partnerji in v okviru evropskega razvojnega projekta Story poteka testiranje najsodobnejših tehnologij s področja shranjevanja električne energije na nivoju transformatorske postaje kot tudi lokalno na nivoju odjemalca/proizvajalca električne energije v pogojih, kjer je v omrežje vključeno večje število sončnih elektrarn. Predsednika sta si ogledala demonstracijski poligon za preizkušanje različnih tehničnih rešitev za obvladovanje napetostnih razmer in izravnavo odjema električne energije. Prikazane tehnologije hranjenja električne energije predstavljajo osnovne gradnike bodočih distribucijskih omrežij, ki bodo ob vključevanju aktivnih odjemalcev omogočale predvidene storitve trga prožnosti.

Popoldne sta slovenski in finski predsednik v Planici slovesno odkrila klop prijateljstva med obema državama. Klop je postavljena v dolini skakalnic in bo tako spominjala tudi na številne uspehe, ki so jih finski tekmovalci dosegli pri nas. Leta 1994 je, na primer, na 13. svetovnem prvenstvu v smučarskih poletih v Planici finski čudežni deček Toni Nieminen poletel 203 metre in se v zgodovino zapisal kot prvi človek, ki je preletel mejo 200 metrov in pri tem obstal na nogah. Klop v Planici je že šestnajsta (16) klop prijateljstva, ki jih Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor s svojimi gosti odkrije ob uradnih obiskih predsednikov v Sloveniji v trajen spomin na obisk in na dobre, in prijateljske odnose med državami in ljudmi.

Drugi dan obiska finskega predsednika v Sloveniji
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Drugi dan obiska finskega predsednika v Sloveniji
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Drugi dan obiska finskega predsednika v Sloveniji
Foto: Tamino Petelinšek/STA