SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

70 let spominov in resničnega junaštva - predsednik republike in akademik dr. Ciril Zlobec na proslavi v Portorožu

Portorož, 20. 9. 2015 | sporočila za javnost, govori, izjave

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je v Portorožu udeležil 54. vseslovenske proslave ob tradicionalnem srečanju nekdanjih internirank, političnih zapornic in ukradenih otrok pod naslovom "Vse ljubezni naše generacije." Predsednik republike je častni pokrovitelj te proslave, posvečene tudi akademiku dr. Cirilu Zlobcu, slovenskemu literatu, ki letos praznuje devetdesetletnico. Ob robu proslave je predsednik Pahor akademiku Zlobcu čestital in mu izrazil zahvalo za vse zapisano in vse izražene misli modrosti.

V nagovoru se je predsednik Pahor dotaknil aktualnega dogajanja, ki je ponovno posledica vojne, te smrtne bolezni civilizacije. Spomnil je, da je Slovenija v neposrednem položaju, ko lahko pomaga ljudem, ki so jih vojne vihre pregnale v neznano, kjer iščejo mir in boljše življenje. "Storiti moramo vse, kar lahko, da tem ljudem pomagamo v bolj mirno in lepše življenje, da storimo vse, kar je človeškega in povabimo ljudi dobrega srca, da storijo enako. Ne gre za to, kar življenju moramo storiti, ampak, kar moremo," je strnil misli predsednik republike.

Dr. Zlobec, častni gost današnje proslave, je o ljubezni zapisal, da prav ljubezen zajame vse misli, ki jih je kdaj zapisoval, vse skrivnosti človeške besede, ki jih je izražal. Tudi današnji govor je posvetil ljubezni in še povedal, da prazniki, kot je današnji, niso le spomin, so tudi vabilo k dialogu in razmisleku, kaj puščamo za seboj.

70 let spominov in resničnega junaštva - predsednik Republike Slovenije in akademik dr. Ciril Zlobec na proslavi v Portorožu
Foto: STA/Danijel Novakovič

Predsedniku republike se je v imenu internirank, političnih zapornic in ukradenih otrok srčno zahvalil Matjaž Špat, predsednik taboriščnega odbora  Ravensbruck - Auschwitz pri Zvezi združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije. "Hvala, cenjeni predsednik, ker ste letos, ko praznujemo pomembno obletnico, izkazali toliko podpore našemu delu in prizadevanjem, kot nihče doslej. S kulturo srca in državniško modrostjo ste poklonili najvišje spoštovanje slovenskim taboriščnicam in taboriščnikom, prav v letu visokega jubileja," je povedal Špat.

Na slovesnosti so z recitali in pesmijo nagovorili zbrane z literaturo akademika Zlobca in pismi ter izpovedmi iz vojnega  časa pred 70. leti. Kulturni program so organizatorji prireditve obarvali s sporočili ljubezni do sočloveka, do domovine in jezika ter vrednot generacije slovenskih slovenskih taboriščnic in taboriščnikov, kot so tovarištvo, solidarnost, sočutje, enotnost in pravičnost - z željo, da te ljubezni, stkane v težkih časih, nikoli ne zamro. Kot je povedal organizator, želijo v času, ko se svet oblači v vojno uniformo, podati jasen apel: "Rešitev je v ljubezni!"

70 let spominov in resničnega junaštva - predsednik Republike Slovenije in akademik dr. Ciril Zlobec na proslavi v Portorožu
Foto: STA/Danijel Novakovič