SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike in gospa Tanja Pečar na premieri opere Brundibar

Ljubljana, 13. 1. 2016 | sporočila za javnost

Predsednik republike in gospa Tanja Pečar sta si v Cankarjevem domu ogledala premiero opere Brundibar, edine svetovno uveljavljene opere, uglasbene za otroško izvedbo. 

Predsednik republike in gospa Pečar sta po predstavi v zaodrju nastopajoče pozdravila in jim čestitala za operno uprizoritev.  

Predsednik republike in gospa Tanja Pečar na premieri opere Brundibar
Foto: STA/Daniel Novakovič

Opera Brundibar je bila prvič izvedena leta 1942 v Pragi in je edina svetovno uveljavljena opera, uglasbena za otroško izvedbo. Nepretrgano jo uprizarjajo operni ansambli in šole po vsem svetu. Namen projekta je mlade generacije preko opere, ki je tesno povezana s taboriščem Terezin, seznaniti s tragedijo holokavsta. Znana je postala predvsem zaradi vloge, ki jo je odigrala v taborišču Terezin v času druge svetovne vojne. Tragično usodo taboriščnikov je pomagala narediti bolj humano in znosno, tako za tiste, ki so v njej nastopali, kakor za občinstvo. Najbolj znana otroška opera otroke nagovarja k prijateljstvu, pogumu in učenju. 

Opera Brundibar je pri nas nastala v produkciji Glasbene matice Ljubljana, Akademije za glasbo v Ljubljani, Cankarjevega doma in Slovenskega komornega glasbenega gledališča. 

V okviru aktivnosti, povezanih s spominom na holokavst, je predsednik republike Borut Pahor tudi častni pokrovitelj Festivala strpnosti, ki bo potekal od 17. do 21. januarja 2016, v organizaciji Mini teatra in Judovskega kulturnega centra v Ljubljani.

Predsednik republike in gospa Tanja Pečar na premieri opere Brundibar
Foto: STA/Daniel Novakovičl