SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor je obiskal kontingent Slovenske vojske na Slovaškem in se srečal s slovaško predsednico Čaputovo

Lešt, Slovaška, 10. 11. 2022 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor se danes, 10. novembra 2022, mudi na delovnem obisku na Slovaškem. V kraju Lešt, kjer deluje mednarodna Natova dejavnost, je obiskal kontingent Slovenske vojske in se srečal s predsednico Slovaške republike Zuzano Čaputovo.

Po mednarodnem sprejemu z vojaškimi častmi sta se predsednik Pahor in predsednica Slovaške republike Zuzana Čaputova srečala na pogovoru na štiri oči. V ospredju pogovorov med predsednikoma, ki sta poudarila dobro sodelovanje med državama na političnem, gospodarskem in drugih področjih, so bile aktualna vprašanja evropske in mednarodne politike, predvsem ruska agresija na Ukrajino in z njo povezana energetska kriza.

Po pogovoru sta predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor in predsednica Slovaške republike Zuzana Čaputova obiskala kontingent Slovenske vojske, ki v kraju Lešt deluje v mednarodni Natovi dejavnosti Okrepljena pozornost (enhanced Vigilance Activities – eVA). Udeležila sta se predstavitve mednarodne bojne skupine, ki jo je vodil poveljnik Večnacionalne brigade Slovaška polkovnik Ladislav Bujárek.

Predsednik republike je ob tej priložnosti pripadnikom oboroženih sil in gasilcem Slovaške republike, ki so julija 2022 sodelovali pri gašenju največjega požara v Republiki Sloveniji in z izjemno požrtvovalnostjo pomembno prispevali k uspešni intervenciji, podelil Zahvalo predsednika Republike Slovenije*.

Vročitvi zahvale sta prisostvovala tudi slovaška predsednica Čaputova in državni sekretar ministrstva za obrambo Rudi Medved, ki spremlja predsednika na tem obisku.

Predsednik Pahor se je nato srečal s slovenskimi vojaki, se seznanil z njihovim delom, usposabljanjem in življenjem na misiji ter se jim kot vrhovni poveljnik zahvalil za prispevek k zagotavljanju nacionalne in kolektivne varnosti. Poudaril je, da je bil vedno zelo ponosen, da je njihov vrhovni poveljnik in da je o njihovi predanosti, pripadnosti in vrhunski usposobljenosti od sogovornikov v tujini vedno slišal samo pohvale.

Major Franc Klemen, poveljnik eVA, je predsednika Republike Slovenije v imenu slovenskih vojakov na misiji zaprosil, da bi skupaj posadila lipo, ki so jo pripeljali iz Slovenije, da jih bo spominjala na domovino. Predsednik Pahor je to z veseljem storil in odslej bo lipa rasla na ozemlju, kjer prebivajo slovenski vojaki v času urjenja na Slovaškem – ko bodo vojaki misijo zaključili, pa bodo drevo prenesli nazaj v Slovenijo in ga presadili v slovensko zemljo.

Predsednik Pahor je obiskal kontingent Slovenske vojske na Slovaškem
Foto: UPRS

* Predsednik Republike Slovenije izreka posebno zahvalo pripadnikom oboroženih sil in gasilcem republike Slovaške, ki so julija 2022 sodelovali pri gašenju največjega požara v Republiki Sloveniji in z izjemno požrtvovalnostjo pomembno prispevali k uspešni intervenciji.

Slovenija se je julija letos soočila z največjim naravnim gozdnim požarom v svoji zgodovini. Divjal je na območju Krasa in zajel več kot 2000 hektarov površine, povzročil veliko škodo v naravi in ogrožal tudi ljudi in njihovo premoženje. Samo izjemnim prizadevanjem gasilcev in številnih drugih služb gre zasluga, da je bil požar obvladan, pogašen, ter da pri tem ni bilo izgubljeno niti eno življenje ali dom. To je izjemen dosežek, na katerega smo ponosni.

K temu je pripomogla mednarodna pomoč, ki so nam jo nudile prijateljske države. Med njimi se je hitro in nesebično odzvala Slovaška republika z odločitvijo slovaške vlade, da v Slovenijo nemudoma napoti trideset pripadnikov oboroženih sil in helikopter za gašenje, na predlog slovaškega ministrstva za notranje zadeve pa so bili dani na razpolago še šest gasilcev in tri gasilska vozila.

Gašenje s helikopterjem je bil ključen prispevek k obvladovanju požara predvsem na najbolj zahtevnih območjih požara. Pomembno okoliščina za učinkovitost dela slovaške ekipe je bila njena popolna avtonomnost, saj so s seboj pripeljali lasten rezervoar za zajemanje vode, hkrati pa so pomagali pri polnjenju in zajemanju vode tudi na drugih lokacijah. To je bilo bistveno za hitro in učinkovito gašenje, saj drugim helikopterjem, ki so sodelovali pri gašenju, ni bilo potrebno čakati na zajemanje vode. Ekipa se je izkazala s svojim znanjem, izurjenostjo in požrtvovalnostjo.