Predsednik republike z ameriškim veleposlanikom o umiku ZDA iz iranskega jedrskega sporazuma

Ljubljana, 9. 5. 2018 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes, 9. maja 2018, v Predsedniški palači sprejel na pogovor veleposlanika ZDA Brenta Hartleya, na veleposlanikovo pobudo.

Ameriški veleposlanik Hartley je predsedniku Pahorju predstavil razloge za sinočnjo odločitev predsednika Trumpa v zvezi z umikom Združenih držav Amerike, ene od podpisnic, iz iranskega jedrskega sporazuma.

Predsednik Pahor je zaradi te odločitve izrazil zaskrbljenost. Glede prihodnosti nadzora nad iranskim jedrskim programom si zastavlja podobna vprašanja kot njegovi evropski kolegi in visoki predstavniki Evropske unije. Po umiku ZDA iz pariškega podnebnega sporazuma in umiku iz iranskega jedrskega sporazuma je tu še nerešeno vprašanje morebitnih ameriških carinskih ukrepov za evropsko jeklo in aluminij. Veseli pa ga odločnost Bele hiše za podporo mirni rešitvi sporov na Korejskem polotoku.

Slovenski predsednik Pahor in ameriški veleposlanik Hartley sta izrazila upanje in prepričanje, da bo tradicionalno zavezništvo med Evropsko unijo in ZDA prestalo sedanje preizkušnje in se bo v luči vzajemno koristnega sodelovanja nadaljevalo v prid svetovnega miru in varnosti.