SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor na zaključni prireditvi ob razglasitvi izjemnega posameznika za dejanje leta 2015

Postojna, 9. 1. 2016 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je udeležil dvaindvajsete slavnostne prireditve Ona ali On 2015 - Dejanje leta 2015, kjer je imel tudi slavnostni govor. 

V slavnostnem nagovoru je predsednik Pahor voščil vse dobro v novem letu - dejal je, da vsem želi predvsem mir, tako v mednarodnem okolju kot v domovini. Marsikaj je mogoče premagati, če se med seboj spoštujemo, je dodal. "Toliko laže bomo premagali izzive, probleme in priložnosti, ki nas čakajo v letu 2016, če se bomo iskreno potrudili, da se bomo razumeli, da ne bomo živeli eden proti drugemu, ampak eden z drugim ali celo eden za drugega," je dejal in izrazil prepričanje, da to zmoremo, kar smo tudi v zgodovini že dokazali.

Predsednik Pahor na zaključni prireditvi ob razglasitvi izjemnega posameznika za dejanje leta 2015
Foto: Nebojša Tejić/STA

Predsednik republike je spomnil na 25-letnico slovenske samostojnosti, ki jo bomo obeležili letos, in poudaril, da nam je prinesla velike premike na bolje, da pa se je ob krizi leta 2008 pokazalo, da smo naivno pričakovali napredek zgolj zaradi vzpostavitve demokratičnih institucij - ob tem pa smo spregledali ljudi. Zato je poudaril pomen prireditev, kakršna je bila nocojšnja, na katerih se poklonimo ljudem, ki so s svojo plemenitostjo, dobrosrčnostjo, pogumom in vztrajnostjo botri zgodb, ki nam bogatijo življenje.

Prireditev Ona ali On 2015 poteka ob zaključku akcije Regionalne programske radijske mreže Radio 94, v okviru katere poslušalke in poslušalci Radia 94 vsak mesec izbirajo osebnost, za katero menijo, da si je s svojim delom zaslužila naslov Ona ali On leta. Prireditev ima dobrodelno noto, saj s pomočjo donatorjev vsako leto zberejo sredstva za različne humanitarne namene, letos bodo namenjena nakupu zdravstvene opreme za novorojenčke v Bolnišnici za ženske bolezni in porodništvo Postojna.

Prejemnik letošnjega priznanja za izjemno dejanje leta 2015 je Andrej Tratnik, ki je 28. decembra 2014 vodil gasilski del intervencije v verižni prometni nesreči na avtocesti pri Postojni. Nenadna snežna zavesa, ki jo je povzročil sunek burje, je bila vzrok največji prometni nesreči po številu udeleženih vozil v zgodovini Slovenije. V usklajeni akciji je ključno vlogo, po mnenju tam prisotnih in poslušalcev, odigral prav vodja gasilskega dela intervencije Andrej Tratnik, ki ga odlikujejo skromnost, preprostost in pripravljenost pomagati sočloveku v vsakem trenutku. 

V okviru prireditve sta predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh in predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Samo Hribar Milič podelila priznanje “Podjetniku leta” in priznanje za “Gospodarski uspeh leta”. Priznanje za podjetniški uspeh leta je prejel samostojni podjetnik Lojze Škulj, ki se ukvarja z dejavnostjo obdelave kovin že od leta 1992. Gospodarstvenik leta je postal direktor podjetja Alpod Matjaž Štefan. Alpod ima 86 zaposlenih v petih državah in je največji distributer lesenih talnih oblog v Jugovzhodni Evropi. 

V okviru prireditve so priznanje izročili tudi zmagovalcu akcije Naj poletje, s katero želi radio vplivati na bolj kakovostno, tudi turistično ponudbo v regiji.