SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor sprejel podpredsednika vlade ter ministra za zunanje zadeve Slovaške republike Lajčáka

Ljubljana, 29. 1. 2016 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes sprejel podpredsednika vlade ter ministra za zunanje zadeve Slovaške republike Miroslava Lajčáka.

Beseda je tekla o aktualnih temah Evropske unije, predvsem o migracijah. Predsednik Pahor je povedal, da je od sredine oktobra 2015 do 15. januarja 2016 v Slovenijo vstopilo več kot 417.000 oseb. Po njegovem prepričanju se Slovenija v migracijski krizi trudi izpolnjevati evropska pravila glede identifikacije, registracije in evidentiranja, vendar je v nekem trenutku potrebovala pomoč drugih držav, članic EU. Ob tej priložnosti se je zahvalil Slovaški za posredovano bilateralno pomoč.

Sogovornika sta se strinjala, da je potrebno čimprej oblikovati enotno evropsko politiko in vzpostaviti običajni red na zunanjih mejah Evropske unije. Oba sta pozdravila zaključke decembrskega zasedanja Evropskega sveta, in izpostavila potrebo po izboljšanju sodelovanja med državami na celotni t.i. zahodnobalkanski migracijski poti, da bi bilo moč začeti zaustavljati val migrantov, preden ti pridejo na območje Zahodnega Balkana, kjer bi zaradi velikega števila migrantov lahko prišlo do napetosti ali celo incidentov. 

Predsednik republike Pahor je predstavil načrte za letošnje vrhunsko srečanje procesa Brdo Brijuni in se z ministrom Lajčákom dogovoril, da bi Slovaška lahko gostila vrh EU na temo Zahodnega Balkana, ki sta ga skupaj predlagala slovenski predsednik Pahor in hrvaška predsednica Grabar-Kitarović v pismu, ki sta ga naslovila na predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska.

Predsednik Pahor sprejel podpredsednika vlade ter ministra za zunanje zadeve Slovaške republike Miroslava Lajčáka
Foto: Daniel Novakovič/STA