Predsednik Pahor podpisal poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za prosto mesto sodnika ustavnega sodišča

Ljubljana, 13. 7. 2018 | sporočila za javnost

Danes, 13. julija 2018, je v Uradnem listu Republike Slovenije objavljen poziv predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja za zbiranje predlogov možnih kandidatov za sodnika Ustavnega sodišča Republike Slovenije.

Predsednica Ustavnega sodišča Republike Slovenije je predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja 20. junija 2018 obvestila, da ji 18. decembra 2018 poteče mandat sodnice Ustavnega sodišča Republike Slovenije.

Zakon o ustavnem sodišču določa, da je za sodnika ustavnega sodišča lahko izvoljen državljan Republike Slovenije, ki je pravni strokovnjak in je star najmanj 40 let.

Predlogi možnih kandidatov za sodnika ustavnega sodišča morajo biti obrazloženi, posebej mora biti priloženo pisno soglasje možnega kandidata, da je kandidaturo pripravljen sprejeti ter dokazila o izpolnjevanju pogojev.

Po tem, ko bo predsednik republike sprejel odločitev o izboru kandidatov za ustavnega sodnika in pred glasovanjem v državnem zboru, je predvidena javna predstavitev predlaganega kandidata.

Predloge možnih kandidatov za sodnika ustavnega sodišča je treba poslati najkasneje do 14. septembra 2018 na naslov Urada predsednika Republike Slovenije, Erjavčeva 17, 1000 Ljubljana.