SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Srečanje predsednika republike z vodji poslanskih skupin v Državnem zboru RS

Ljubljana, 26. 6. 2015 | sporočila za javnost

Predsednik republike Borut Pahor je na podlagi predhodnega dogovora povabil vodje poslanskih skupin v Državnem zboru RS na skupno srečanje, ki bo v sredo, 1. julija 2015 ob 11. uri v prostorih Urada predsednika.

To bo prvo skupno srečanje predsednika republike z vodji vseh poslanskih skupin glede vprašanja, povezanega z kadrovskimi postopki. Srečanje bo namenjeno izmenjavi mnenj in stališč glede nadaljnjih postopkov izbire kandidatov za tri mesta kandidatk in kandidatov za sodnico ali sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu.

Mandat sedanjemu sodniku Boštjanu M. Zupančiču poteče 31. oktobra letos. Ministrstvo za pravosodje je predsednika republike 20. aprila obvestilo o enajstih kandidatih, ki izpolnjujejo razpisne pogoje. V skladu z zakonom sta svoje mnenje predsedniku posredovala Sodni svet in Vlada RS. Med 11 prijavljenimi kandidati sta prednost dala dr. Miodragu Đordževiću, dr. Marku Bošnjaku in dr. Andražu Zidarju.

O treh kandidatih za eno mesto sodnika ali sodnice sicer na predlog predsednika republike odloča državni zbor s tajnim glasovanjem, končno imenovanje enega sodnika ali sodnice izmed treh pa opravi Parlamentarna skupščina Sveta Evrope.

Predsednik republike bo odločitev o nadaljnjih postopkih sprejel po opravljenem srečanju z vodji poslanskih skupin.