SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor je danes virtualno sodeloval na humanitarnem dogodku - slovesni inavguraciji programa "Žito iz Ukrajine"

Ljubljana, 26. 11. 2022 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Pahor je danes virtualno sodeloval na humanitarnem dogodku - slovesni inavguraciji programa "Žito iz Ukrajine", kjer je povedal, da bo Slovenija prispevala 1mio evrov v ta projekt.

Ukrajina je danes začela izvajati program mednarodne pomoči z imenom Žito iz Ukrajine, s katerim namerava dobavljati hrano najrevnejšim državam sveta. Predsednik Pahor, ki je na konferenci ob inavguraciji programa sodeloval prek video povezave, je poudaril, da žito ne bi smelo biti uporabljeno kot orožje vojne. Ponovno je izpostavil tudi pogum Ukrajincev, ki tudi v času vojne kažejo solidarnost s tistimi, ki se spopadajo z lakoto. Ob tem je poudaril, da bo Slovenija skupaj s partnerji iz Združenih narodov nadaljevala s podporo državam, ki se soočajo s pomanjkanjem hrane.

Ukrajina je v začetku novembra predstavila pobudo »Žito iz Ukrajine«, po kateri Ukrajina donira žito, države donatorice pa prispevajo za prevoz žita do najbolj prizadetih afriških in azijskih držav. Prispevek šteje kot humanitarna pomoč v hrani – akcijo koordinira Svetovni program za hrano WFP.

Ukrajina je največja svetovna proizvajalka in izvoznica agroživilskih proizvodov. Je peta največja izvoznica pšenice na svetu in četrta največja izvoznica koruze. Glavni prejemnici ukrajinskih kmetijskih proizvodov sta Afrika in Azija. Ukrajina ima ključno vlogo pri zagotavljanju prehranske varnosti v nekaterih najrevnejših državah na svetu.

Pomanjkanje hrane postaja čedalje večja grožnja za milijone ljudi, zlasti v Afriki in Aziji. Z lakoto se danes po podatkih mednarodnim organizacij sooča preko 828 milijonov ljudi. Aktualni trendi kažejo, da se je število ljudi brez možnosti zdrave prehrane dvignilo na 3,1 milijarde. Zaradi pomanjkanja hrane in višjih cen so otroci v državah v razvoju v posebno hudi nevarnosti zaradi čedalje višje ravni akutno slabe prehranjenosti.Besedilo nagovora predsednika Pahorja v angleškem jeziku (Velja govorjena beseda!):

Mr President,
Excellencies,
Ladies and Gentlemen,

It has been 9 months since the start of Russia’s war of aggression against Ukraine, which Slovenia condemns in the strongest possible terms.

Deliberate attacks on civilian and energy infrastructure, leaving innocent people without electricity, food, water and warm shelter are despicable acts.

They are blatant violations of international law.

We must hold those responsible for atrocities to account.

Our aim should be reaching just peace based on restoring Ukraine's territorial integrity.

Slovenia stands in full solidarity with the people of Ukraine.

We praise your courage and resistance.

You are not alone in this fight.

Dear Volodymyr,

I sincerely thank you for the most generous "Grain from Ukraine" initiative.

During the ordeal of war, only great nations can express humanity and solidarity by extending a helping hand across the sea to people that are also in despair, fighting extreme hunger.

They, too, are victims of Russia’s aggression against Ukraine.

The food system across Africa and Asia is at a breaking point (due to the combined impact of climate change, conflict, unsustainable agricultural practices and rising food prices caused by the war in Ukraine).

The number of people affected by hunger is on the rise (reaching 828 million in 2021 according to the UN State of Food Security and Nutrition report 2022). The world is moving backwards in efforts to end hunger and malnutrition.

Grain should not be used as a “weapon of war".

We gathered here today to send a message to those millions of people - particularly in the world’s poorest countries, who depend on wheat from Ukraine – that they are not alone in their struggle with hunger, food insecurity and malnutrition.

I am proud to announce that Slovenia will join this valuable initiative of President Zelensky and pledge 1 million EUR to be channelled through the UN World Food Program (WFP).

Together with our partners and within the United Nations we will continue our resolute support to countries facing severe food insecurity.

Thank you.