SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike v Sodražici: "Želim si, da bi lahko vsi skupaj gledali v prihodnost ne le bolj pogumno, temveč tudi bolj ponosno"

Sodražica, 28. 6. 2015 | sporočila za javnost, govori

Predsednik republike in gospa Tanja Pečar sta se danes udeležila tradicionalne prireditve "Tržni dnevi v Sodražici". Ob prihodu sta ju prijazno sprejela Blaž Milavec, župan Občine Sodražica, in Jože Levstek, predsednik Turističnega društva Sodražica, prisrčen sprejem pa so priredili zbrani občani. 

Tradicionalna prireditev se je pričela s povorko, kjer so se ob glasbeni spremljavi Kulturno umetniškega društva Sodražica predstavile mažoretke, Povasnjenke iz Loškega potoka, Podeželske žene iz Ribnice, Krošnjarji in Šedržanke, ki jih je predsednik Pahor povabil v Predsedniško palačo. 

Predsednik republike na prireditvi Tržni dan v Sodražici
Foto: Daniel Novakovič / STA

V pozdravnem nagovoru se je predsednik republike uvodoma županu in vsem občanom zahvalil za vabilo, posebej pa še za trud in prizadevanje za ohranjanje tradicije. Dejal je, da lahko po petih letih krize, ob sodelovanju, medsebojni spodbudi in solidarnosti, Sloveniji uspe in "naša lepa dežela zasije kot zvezda Evrope". "Vesel sem, da se je Slovenija v zadnjih letih okrepila, da je sposobna političnega, gospodarskega in socialnega odzivanja, da se bo lahko v teh nepredvidljivih časih, ki nas čakajo, znala odzvati kot domovina, ki bo mogla zaščititi svoje interese in bo znala razumeti in varovati tudi skupne evropske interese. Ob dolžni skrbi, zaradi nekaterih okoliščin v mednarodni skupnosti, gledam na prihodnost z veliko večjim optimizmom kot pred dvema letoma ali tremi," je dejal predsednik Pahor. V pozdravnem nagovoru se je predsednik Pahor dotaknil tudi vprašanja razdeljenosti občin in ponovil svoje stališče, da so županje in župani, ki so vodili občine v času krize, vzeli nase nalogo razvijanja potencialov, ki jih v teh letih ni znala videti in voditi država: "Zato sem vam hvaležen, da ste znali v teh zelo neprijaznih časih poskrbeti za razvoj občin. Čutim zadovoljstvo in vznesenost, ko se peljem po naši majhni, a prečudoviti deželi in vidim ne samo, kako je lepa, temveč tudi, kako je urejena. Tukaj gre zahvala županjam in županom za skrb in predanost lokalni skupnosti." "Slovenija ima, poleg svojih naravnih lepot, predvsem svoje ljudi. Pamet, pridnost, delovnost in poštenost. Drugega našim otrokom tudi ne moremo zapustiti. Zapustimo jim pa lahko boljšo deželo kot smo jo prejeli od svojih staršev", je dejal predsednik Pahor in zaključil, da moramo naprej s previdnim optimizom: "Imamo lahko več samozavesti, več ponosa, da pripadamo domovini in domovina nam. Ne glede na razlike med nami, jo moramo čuvati in za njo skrbeti, saj druge nimamo. Tukaj mora biti mesto za vse, nikogar nimamo pravice izključevati, dolžni smo vse sprejemati in spoštovati."

Predsednik republike in gospa Tanja Pečar na prireditvi Tržni dan v Sodražici
Foto: Daniel Novakovič / STA

Po uradnem delu prireditve sta si predsednik republike in gospa Tanja Pečar ogledala tradicionalni način obodarjenja, pletarstva, pintarije, lončarstva in se družila z občankami in občani Sodražice.