SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike: Pisana beseda nas bogati kot narod, bogati našo kulturo, bogati naš obstoj. S hvaležnostjo se ji poklanjamo.

Solkan, 5. 2. 2016 | sporočila za javnost, govori

Predsednik republike Borut Pahor se je na Osnovni šoli Solkan udeležil slovesnosti v poklon slovenskem kulturnem prazniku, ko se je Osnovna šola Solkan pridružila k projektu Rastoča knjiga. Na začetku slovesnosti so spomnili na besede, ki jih je zapisal Tone Pavček: "Rastoča knjiga je več kot knjiga; je skrinja narodne zaveze; je duh, ki se nad časom dviga; je zvezda stalnica: ljubezen."

Predsednik republike je v nagovoru zbranim poudaril pomen knjige, ki ima v slovenski zgodovini pomembno vlogo in je bila tesna sopotnica slovenskega naroda že davno pred njegovo osamosvojitvijo in državno suverenostjo. Zahvalil se je, da so Rastoči knjigi dali svoj prostor tudi na Goriškem, kjer bo, ko ji je zaželel, večno rasla. "Pisana beseda nas bogati kot narod, bogati našo kulturo, bogati naš obstoj. S hvaležnostjo se ji poklanjamo," je povedal predsednik Pahor.

V nagovoru je spomnil na pomen prihajajočega državnega praznika, Prešernovega dneva, ko slavi slovenska kultura. Poudaril je pomen kulture in njenega prispevka k naši polnosti. Spomnil je, da smo prav s kulturo Slovenci prišli do svoje države in ji tudi zato dolgujemo spoštovanje. Izrazil je željo, da bi vse državne praznike praznovali doživeto in iskreno kot ponosni državljani, da bi se zavedali njihovega pomembnega sporočila povezovanja in enotnosti.

Zbrane je nagovoril tudi akademik dr. Boštjan Žekš, predsednik Društva Rastoča knjiga, ki se je zahvalil vsem, ki podpirajo projekt Rastoča knjiga in izpostavljajo pomen pisane slovenske besede.

Na prireditvi so skozi pesem in recital učenci predstavili pomen knjige ter strnili svoje domiselne izpovedi ob misli na pomembne vrednote: svobodo, spodbudo, srečo, sodelovanje, spoštovanje, skromnost, solidarnost in strpnost.

Društvo Rastoča knjiga nagrajuje avtorje, ki s svojim delom uveljavljajo slovenski jezik doma in po svetu. Leta 2008 so nagrado podelili Tonetu Pavčku, pred tem leta 2003 slovenskemu pisatelju Borisu Pahorju, lani pa dr. Francetu Berniku, literarnemu zgodovinarju in bivšemu predsedniku SAZU. S to nagrado društvo poudarja pomen zapisane slovenske besede in s kulturo, umetnostjo in znanostjo spodbuja k osebni rasti.

Predsednik republike Borut Pahor se je na Osnovni šoli Solkan udeležil slovesnosti v poklon slovenskem kulturnem prazniku, ko se je Osnovna šola Solkan pridružila k projektu Rastoča knjiga.
Foto: Daniel Novaković