Predsedniška pobuda Tri morja je dragocena priložnost za promocijo Slovenije

Ljubljana, 5. 6. 2019 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor bo danes in jutri gostil vrh pobude Tri morja v Sloveniji.

Ob tej priložnosti bodo predsedniki prejeli posebna protokolarna darila, ob večernem sprejemu bo pred Predsedniško palačo pripravljen tudi kratek promocijski program.

V Uradu predsednika Republike Slovenije skupaj s Protokolom Republike Slovenije izboru daril posvečamo posebno pozornost, saj so darila pomembna prvina izvajanja promocije in doseganja prepoznavnosti države. Izbiramo darila, ki poudarjajo slovensko zgodovinsko, kulturno in naravno dediščino, dosežke sodobne ustvarjalnosti in naših inovatorjev. Pozorni smo na to, da so darila kakovostna in seveda slovenskega porekla.

Pri izboru protokolarnih daril za predsedniško srečanje pobude Tri morja smo izbrali takšna, ki odražajo slovensko inovativnost. Darila so dela slovenskih oblikovalcev, poudarjajo sodobno dizajnersko ustvarjalnost in tehnološko inovativnost, so kakovostna, estetska in predvsem uporabna. Izbrana darila so posvečena simbolu narave in vode, najpomembnejšega življenjskega elementa, simbolno povezanega tudi z vsebino srečanja in pobude Tri morja.

Predsedniki bodo prejeli komplet »Flow« - steklenico s kozarcem za vodo priznane slovenske oblikovalke stekla Tanje Pak, ki je za svoje delo prejela številne mednarodne nagrade za dizajn. Za steklenico Flow je prejela prestižno »Red Dot Design Award 2009«.

Člani uradnih delegacij bodo prejeli steklenico Diabolo, preprosto steklenico čistih linij, izdelano v Steklarni Hrastnik, ob tem pa še dva tehnološko inovativna slovenska produkta: Ullo, pametni opomnik za pitje vode, ki so ga razvili v podjetju Ulla Labs iz Ljubljane, ter Chipolo, pametni iskalnik predmetov, ki so ga razvili v podjetju Chipolo iz Hrastnika. Ulla vsebuje senzorje, ki opominjajo na redno pitje vodje, zato je odličen pripomoček za promocijo zdravja na delovnem mestu. Chipolo je Bluetooth sledilnik predmetov, ki pomaga najti stvari. Kot simbolno pozornost bodo prejeli še “svinčnik, ki raste”. Svinčnik Sprout nosi zanimivo sporočilo: »Ste, kar posadite.« (»You are what you plant.”) - vsebuje ekološko pridelana semena sončnice in nageljna, ki po uporabi svinčnika vzkalijo. Svinčnik "Sprout" bodo prejeli v dar tudi člani spremstva.

Predsedniška pobuda Tri morja je obenem odlična in dragocena priložnost za promocijo Slovenije in vsega izjemnega, kar premoremo. Predsednik republike Borut Pahor je zato k sodelovanju povabil pomembne glasnike Slovenije, ki so ime naše domovine ponesli v svet in ga tam s svojimi dosežki uspešno uveljavili.

Zbor Carmen Manet je vrhunski ženski pevski zbor, ki je nastal na Gimnaziji Kranj, v zadnjih letih pa se je uveljavil kot zmagovalec najpomembnejših svetovnih pevskih tekmovanj. Zbor Carmen Manet je zmagovalec tekmovanja Evrovizijski zbor leta 2017 v Rigi in prejemnik številnih drugih domačih in mednarodnih priznanj. Dunking Devils pa so vodilna akrobatska skupina v svetu, njihovi spektakularni posnetki na medmrežju dosegajo vrtoglave številke ogledov, v svoje vratolomne akrobatske nastope pa skupina na inventivne načine vključuje tudi našo naravno in kulturno dediščino in znamenitosti naše domovine.

Gimnazijo Kranj, v okviru katere je nastal zbor Carmen Manet, in skupino Dunking Devils je predsednik republike nagradil z Jabolkom navdiha, posebnim priznanjem, za izjemne posameznike in skupine, ki so s svojim delovanjem in dosežki dragocen navdih mladim in družbi doma in po svetu.

Predsedniška pobuda Tri morja je dragocena priložnost za promocijo Slovenije
Foto: Uprs

Predsedniška pobuda Tri morja je dragocena priložnost za promocijo Slovenije
Foto: Uprs


Predsednik republike je 19. septembra 2017 vročil »Jabolko navdiha« akrobatski skupini Dunking Devils

Utemeljitev:

Vse se je začelo leta 2003 na Gimnaziji Bežigrad. Skupina prijateljev se je odločila, da bo svojo strast do akrobatskega nastopanja prignala do višav in svoje znanje pokazala svetu. Vodil jih je Tomaž Režek. Niso bili dolgo sami, vedno so imeli odprta vrata za nove člane in članice, in skozi leta so se jim pridružili akrobati iz vse Slovenije. K razvoju njihovega športa je močno pripomogla Šolska košarkarska liga, ki je vključevala tudi tekmovanje akrobatskih skupin. Danes so Dunking Devils, po slovensko Zabijajoči vragi, ena najboljših akrobatskih skupin na svetu.

So veliko več kot akrobati. Več kot športniki. So akademija, ki mlade uči akrobatike, gimnastike in vrednot igrivega sodelovanja in iskrivega prijateljstva. Da to lahko povedo več mladim, kot jih zmore vključiti skupina, so oblikovali lastno produkcijsko enoto in tako postali svetovno znani po dih jemajočih nastopih, saj je njihove vražje viralne videoposnetke videlo že več kot 90 milijonov ljudi. S svojim delovanjem mlade vzgajajo ne le v vrhunske športnike, ampak tudi v odgovorne, razgledane in izobražene ljudi. V okviru akademije Dunking Devils svoj pogum in ustvarjalnost prenašajo tudi na mlajše generacije, za katere vsako leto pripravijo poletni tabor.

So vodilna akrobatska skupina na planetu, izvedli so že več kot 1400 nastopov v 45 državah na petih celinah. Nikoli ne pozabijo povedati, da prihajajo iz Slovenije, in v posnetke spektakularnih nastopov vedno vključijo znamenitosti svoje domovine: naše morje, Solkanski most, Tromostovje, Celjski grad, pečine pod Mangartom… Tako so postali eni najvidnejših promotorjev Slovenije in slovenskega turizma, odmevnost njihovih objav pa je še večja, odkar so se letos vpisali v Guinnessovo knjigo rekordov z rekordom v najvišjem saltu z zabijanjem na koš na svetu.

Pred štirimi leti so odprli svoj športni center, lani pa so se lotili projekta Hudo dobra telovadnica, v katerem je sodelovalo več kot 160 šol in 3500 dijakov iz vse Slovenije. Osnovnošolce in dijake so spodbudili, da z mentorji posnamejo izviren videoposnetek in se potegujejo za prenovo šolske telovadnice, ter tako zagotovili, da je ena izmed šol dobila povsem prenovljeno telovadnico, na vseh pa so se učenci na izviren način zavedli pomena ustvarjalnosti in vrednosti gibanja. Dunking Devils so prepričani, da gibanje ne pripomore samo k boljšemu zdravju, ampak zlasti pri mladih vpliva na boljšo samozavest, izboljša učne navade in poveča samodisciplino. Vedno vse počno v skupini, saj vedo, da skupaj lahko dosežejo več. Morda vse.

S prepričanjem, da je ključ do uspeha slediti sanjam in početi stvari s strastjo, opogumljajo mlade in so navdih vsem.Predsednik republike je 4. februarja 2016 vročil »Jabolko navdiha« Gimnaziji Kranj


Utemeljitev:

Začelo se je leta 2002 v telovadnici kranjske gimnazije. Danes Gimnazija Kranj s svojim simfoničnim orkestrom polni Gallusovo dvorano Cankarjevega doma v Ljubljani. Ob tem pa se vse resneje umešča med elito evropske glasbene smetane.

Pred štirinajstimi leti sta slavist, ki ljubi glasbo, Primož Zevnik, ter skladatelj in dirigent Nejc Bečan spremenila podobo kranjske gimnazije. Profesor Zevnik je med dijaki prepoznal ustvarjalni potencial mladih glasbenikov, pevcev in literatov, Nejc Bečan, takrat še dijak, pa jih je s svojim glasbenim zanosom pritegnil na pot čarobnega poustvarjanja vrhunske glasbe. Ustanovila sta orkester, Primož Zevnik je postal njegov programski vodja, Nejc Bečan pa umetniški vodja in dirigent. Projekt sta zastavila resno. Gimnazijski revijski orkester je prerasel v devetdesetčlanski simfonični orkester, s katerim sodelujejo najboljši slovenski mladi glasbeniki, ki študirajo na različnih evropskih glasbenih akademijah in so tudi redni gostje najboljših orkestrov na svetu. Odlično pripravljeni gimnazijci skupaj z najboljšimi virtuozi poustvarjajo glasbo z žarom, vitalnostjo in energijo, ki vedno znova povsem očara. Njihov uradni kanal na portalu Youtube si je doslej ogledalo že več kot šest milijonov ljudi.

Veliko zanimanja je med dijaki tudi za zborovsko dejavnost. Tako zdaj delujeta že dve zasedbi, dekliški in mešani mladinski pevski zbor. Tako kot člani orkestra so tudi vokalni solisti gimnazijski odličnjaki, ki so predani glasbi in so ji pripravljeni posvetiti veliko časa in napornih vaj.

Njihovi koncerti povezujejo. Povezujejo dijake v skupnost, ki se je s svojo ustvarjalno močjo sposobna povzpeti v vrhove sveta. Povezujejo jih z občinstvom po celem svetu, ki je dijakom iskreno hvaležno za svežino in vedrino glasbenih užitkov. Povezujejo jih z vrhunskim profesionalizmom, vztrajnostjo in visokimi cilji. Predstavljajo smoter, ki osmišlja življenje. Ne le življenja gimnazije, ampak tudi širše skupnosti in njene duhovne rasti.

Zato je Gimnazija Kranj vir navdiha in zasluži priznanje. Jabolko navdiha bo prevzel o ravnatelj gimnazije mag. Franc Rozman.