Na povabilo predsednika Pahorja in gospe Pečar na prvem uradnem obisku v Sloveniji gruzijski predsednik Margvelašvili s soprogo

Ljubljana, 18. 7. 2016 | sporočila za javnost, izjave

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor danes in jutri na uradnem obisku v Sloveniji gosti gruzijskega predsednika Giorgija Margvelašvilija s soprogo. Gre za prvi uradni obisk na predsedniški ravni med državama od vzpostavitve samostojnosti. Slovenija in Gruzija prav letos praznujeta 25. obletnico oblikovanja samostojnih držav, kar daje obisku posebno noto.

Predsednik Slovenije Pahor z gospo Pečar in predsednik Gruzije Margvelašvili s soprogo Chichuo na uradnem sprejemu z vojaškimi častmi
Foto: Nebojša Tejić/STA

Po uradnem sprejemu z vojaškimi častmi na Kongresnem trgu v Ljubljani sta predsednika skupaj s soprogama na Tbilisijski ulici, ob Poti spominov in tovarištva, odkrila klop prijateljstva.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor z gospo Tanjo Pečar in predsednik Gruzije Giorgio Margvelašvili s soprogo Mako Chichuo odkrijejo klop prijateljstva
Foto: Nebojša Tejić/STA

Po vrnitvi v Predsedniško palačo je sledil pogovor na štiri oči med predsednikom Republike Slovenije in predsednikom Gruzije. Sledili so plenarni pogovori med delegacijama Slovenije in Gruzije in predsednik republike Pahor je ob tem sprejel vabilo za uradni obisk z gospodarsko delegacijo v Gruziji. Povratni uradni obisk bo še dodatno okrepil sodelovanje med državama, tako politično, v okviru evroatlantskih povezav, kot bilateralno, kjer je še posebej pomembno gospodarsko sodelovanje.

V pogovorih sta sogovornika ugotovila, da so odnosi med državama odlični in brez odprtih vprašanj in se posvetila odnosom v skupnem sosedstvu. Poseben poudarek je bil posvečen gospodarskemu sodelovanju in v tem kontekstu sta bila danes podpisana dva meddržavna sporazuma in sicer Sporazum o gospodarskem sodelovanju in Sporazum o odpravi vizumske obveznosti za imetnike službenih potnih listov.

Predsednik Pahor in predsednik Gruzije sta po plenarnih pogovorih med delegacijama nastopila na tiskovni konferenci. Predsednik Pahor je predsedniku Gruzije čestital za nedavno uveljavitev Pridružitvenega sporazuma z EU, ki bo vplival na večjo gospodarsko prisotnost tako evropskih gospodarstvenikov v Gruziji kot gruzijskih v Evropi. Predsednik Pahor je ob tem pozdravil  deklaracijo, ki so jo v podporo evroatlantskim integracijam sprejeli vsi gruzijski politični akterji, za kar ima predsednik Margvelašvili posebne zasluge.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in predsednik Gruzije Giorgio Margvelašvili v Predsedniški palači
Foto: Nebojša Tejić/STA

Predsednik republike Pahor je ob tej priložnosti dejal, da je v našem najvitalnejšem interesu, da gojimo prijateljstvo z vsemi državami in iščemo zavezništva za skupno naslavljanje novodobnih izzivov in varnostnih groženj.

Predsednik Margvelašvili pa je dejal, da podpora Slovenije Gruziji vzbuja upanje pri vključevanju v Evropsko unijo in zvezo Nato. Predsednik Pahor je v podporo nadaljevanju procesa širitve spomnil, da bi morala Evropa "zbrati pogum, da pove, kakšni so njeni nameni glede širitve". Je pa po njegovi oceni malo verjetno, da bodo članice Unije postale vse države, ki si tega želijo.

V luči aktualnih dogodkov v Turčiji sta slovenski in gruzijski izrazila podporo demokratično izvoljenemu režimu v Ankari. Predsednik Pahor je ob tem izpostavil, da je za mir in stabilnost v regiji in svetu pomembno, da demokratično izvoljena oblast ne prekorači svojih pooblastil pri soočanju s posledicami puča. Ob tem je dodal, da ni prav, da vojska intervenira v demokratično življenje države. A če ukrepi turških oblasti proti prevratnikom ne bodo sorazmerni, bo to po njegovem mnenju porušilo zaupanje mednarodne skupnosti v turške oblasti. Kot je poudaril, je treba poskrbeti, da ne bodo kršene človekove pravice.

Predsednik Margvelašvili se bo v nadaljevanju svojega obiska v Sloveniji sestal tudi s predstavniki slovenskega gospodarstva, ki bodo predstavili nadaljnje možnosti za krepitev sodelovanja na gospodarskem področju. Uradni obisk se bo danes zaključil s svečano večerjo na Bledu.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor z gospo Tanjo Pečar in predsednik Gruzije Giorgio Margvelašvili s soprogo Mako Chichuo v Predsedniški palači
Foto: Nebojša Tejić/STA