SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Ob 70. obletnici konca II. svetovne vojne predsednik Pahor položil venec k Lipi sprave, nadškof Zore pa je ob tem opravil molitev za vse žrtve vojne in povojnega nasilja

Ljubljana, 14. 5. 2015 | sporočila za javnost, izjave

Ob 70. obletnici konca II. svetovne vojne je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor danes popoldne položil venec k Lipi sprave na ljubljanskih Žalah, ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore pa je ob tem opravil molitev za vse žrtve vojne in povojnega nasilja.

Ob 70. obletnici konca II. svetovne vojne je predsednik Pahor položil venec k Lipi sprave, nadškof Zore pa je ob tem opravil molitev za vse žrtve vojne in povojnega nasilja
Foto: Nebojša Tejić

Predsednik republike je v izjavi dejal , da je bilo to dejanje majhen korak za velik cilj. "To je bil sicer pogled v preteklost, toda korak v prihodnost. To sta bila dva majhna koraka za en velik skupen cilj. Za narodno pomiritev in spravo."

"Pomiritev in sprava sta najprej globoko intimna občutka, v to intimo pa se nihče, še najmanj država, nima pravice spuščati. V kolikor pa je del kolektivne zavesti, ima država odgovornost, da ustvarja pogoje in ozračje za medčloveško sožitje," je izpostavil predsednik.

Slovenci imamo, kot je izpostavil, eno državo, vsi pa si zaslužimo tudi eno domovino, dveh namreč ne moremo imeti. "Prizadevati si moramo za vse tisto, kar nam je skupnega, in spoštovati tisto, v čemur smo si različni," je dejal predsednik in poudaril, da preteklosti ne moremo spreminjati, lahko pa spreminjamo prihodnost. "Naj nam bo za prihodnost navdih vse tisto iz naše slavne preteklosti, kar nas je plemenitilo, za prihodnost pa naj nam bo opomin vse tisto iz tragične preteklosti, kar nam je jemalo dostojanstvo," je zaključil predsednik republike.

Nadškof Zore je dejal, da je nastopil čas, ko se bomo morali Slovenci zavestno odločiti za dvoje: "Za sožitje v našem narodu se bomo morali naučiti spoštovati vsakega človeka." Vse preveč se namreč po njegovem prepričanju dogaja, da z etiketami označujemo ljudi in jim jemljemo dostojanstvo. "Dokler se ne bomo naučili spoštovati drug drugega, bomo težko stopili na skupno pot," je poudaril.

Nadškof je še izpostavil, da nas neizogibno čaka tudi priznanje resnice. Preteklosti ne moremo spreminjati, moramo jo priznati in sprejeti takšno, kakršna je bila, je dejal. Ob tem je nadškof dodal, da verjame, da bi bila zgodovina našega naroda drugačna, če v tako težkem in tragičnem času ne bi bilo revolucije. "Priznanje te resnice bo celotno dogajanje postavilo v pravo luč in prave okvire," je zaključil izjavo nadškof Zore.