SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Republike Slovenije je na posebni slovesnosti na Policijski akademiji v Tacnu vročil državno odlikovanje 21. generaciji Kadetske šole za miličnike, ki je zaključila šolanje 27. junija 1991

Ljubljana, 25. 10. 2022 | sporočila za javnost

21. generacija Kadetske šole za miličnike, ki je zaključila šolanje 27. junija 1991 je prejela častni znak svobode Republike Slovenije za izjemne zasluge pri obrambi svobode in uveljavljanju suverenosti Republike Slovenije.

V imenu 21. generacije Kadetske šole za miličnike, ki je zaključila šolanje 27. junija 1991 je odlikovanje prevzel gospod Edvard Cvetko.

Ob državnem prazniku, dnevu suverenosti in današnji posebni slovesnosti je dr. Bojan Potočnik, takratni ravnatelj Kadetske šole za miličnike Policijske akademije nagovoril svoje nekdanje kadete, sodelavce in goste.

Predsednik Republike Slovenije je na posebni slovesnosti na Policijski akademiji v Tacnu vročil državno odlikovanje 21. generaciji Kadetske šole za miličnike, ki je zaključila šolanje 27. junija 1991
Foto: Bor Slana/STAUtemeljitev:

Za izjemne zasluge pri obrambi svobode in uveljavljanju suverenosti Republike Slovenije prejme 21. generacija Kadetske šole za miličnike, ki je zaključila šolanje 27. junija 1991, častni znak svobode Republike Slovenije.

21. generacija kadetov Kadetske šole za miličnike se je začela šolati leta 1987. Razmere v nekdanji skupni državi so se hitro spreminjale. V ospredje so prihajali posamezni nacionalni interesi, slabšali so se odnosi med tedanjimi republikami in pokrajinama, spreminjale in zaostrovale so se gospodarske, politične ter varnostne razmere. To so bile velike spremembe, ki so v demokratičnem procesu v Sloveniji pripeljale do plebiscitarno sprejete odločitve, da se poda na samostojno pot suverene in neodvisne države. Ta zgodovinski cilj je bil dosežen na predvečer dokončanja šolanja 21. generacije kadetov, ki ji danes izrekamo priznanje in zahvalo Republike Slovenije.

Kadetska šola za miličnike je izobraževala in usposabljala mlade za opravljanje pomembnega poslanstva – zagotavljati varnost. Takratne razmere so zahtevale drugačen način poučevanja, tako z vzgojnega kot vsebinskega vidika oziroma z vidika učnih programov. Po drugi strani se je pokazala potreba po krepitvi nekaterih vrst znanja in veščin, zlasti z vojaškega področja. 21. generacija kadetov je bila tista, ki so jo v polni meri zajele te zahtevne spremembe. Zato je bilo potrebnega več truda tako pri kadetih kot učiteljih. Glavni cilj je bil, da bi bilo pridobljeno znanje po odhodu v operativne enote čim boljše in bi zagotavljalo kakovostno izvajanje vseh nalog, ki jih bodo takrat še kadeti opravljali v svoji karieri.

21. generacija kadetov je po koncu III. letnika, ko je usvojila znanje s področja vojaških vsebin, in po terenskem usposabljanju junija 1990 opravila slovesno zaobljubo. Kadeti te generacije so bili prvi, ki so opravili zaobljubo po demokratičnih volitvah v Republiki Sloveniji.

Po opravljeni zaobljubi so kadeti 21. generacije kljub intenzivnemu šolanju sodelovali pri okrepljenem varovanju Izobraževalnega centra organov za notranje zadeve Tacen in bili vključeni v konkretne operativne načrte varovanja posameznikov in državnih institucij. Bili so del formacije Zaščitne enote Milice kot njena rezerva za primer take potrebe.

Dnevi v drugi polovici junija 1991 so bili za vse takratne kadete zahtevni. Še posebej to velja za 21. generacijo, ki se je takrat že pripravljala na odhod in vključitev v neposredno izvajanje operativnih nalog v enotah po vsej Sloveniji.

26. junija 1991 zvečer je bil organiziran sestanek 21. generacije. Ob tej priložnosti so bile razdeljene odločbe o razporeditvi na delovna mesta na tedanje postaje milice oziroma policijske postaje po vsej Sloveniji. Z vključno 27. junijem 1991 so kadeti postali vsi miličniki, kasnejši policisti, z vsemi pooblastili. Ob tem so prejeli osebno oborožitev in strelivo. Postali so prva in edina generacija, ki je odšla na svoja delovna mesta v takšnih izjemnih razmerah. Policija je dobila okrepitev mladih kolegov. V vojni so opravljali različne naloge. V trenutku so iz mladih fantov kadetov postali odrasli zaščitniki državljank in državljanov ter novonastale demokratične države.

Kljub zavedanju, da so generacija, ki je vsestransko dobro pripravljena na spoprijemanje s prihajajočimi izzivi, je bila prisotna zaskrbljenost tako pri kadetih kot njihovih učiteljih in vzgojiteljih. To niso bile običajne skrbi slehernega mladega miličnika oziroma policista. Marsikomu so se v tistem trenutku porajala vprašanja, kako bo ravnal v posameznem položaju, kako se bo odzval ob neposrednem spopadu z nasprotnikom, kako bo pomagal morda ranjenemu kolegu ali kaj bo, če bo ranjen sam. Misli so uhajale k svojcem, materam, očetom, sestram in bratom. Veliko je bilo vprašanj in dilem, vendar sta odgovornost in samozavest ta vprašanja potisnili vstran. V ospredju je bila odločenost za častno opravljanje zaupanih nalog.

27. junija 1991, torej že po napadu na Republiko Slovenijo, se je odvila sklepna slovesnost, na kateri je bilo zaradi nevarnih razmer in številnih cestnih blokad zelo malo staršev in drugih svojcev, kar je temu trenutku dodalo poseben pečat. Takoj po kratki slovesnosti je nova generacija miličnikov oziroma policistov po odločitvi slovenskega vodstva odšla, vsak po svoje, v operativne enote. Takrat ni bilo jasno, kaj jih čaka v prihajajočih dneh.

Nekateri so se kmalu spopadli z vso resnostjo položaja in težkimi preizkušnjami, posamezniki celo s smrtjo svojih kolegov, kar je vedno ena najtežjih izkušenj. Vojna brez izjeme pusti poseben pečat.

21. generacija je vojno končala brez žrtev in vsi so se srečno vrnili domov. Brez dvoma je to zasluga znanja in usposobljenosti ter tedanjih učiteljev in vzgojiteljev, njihovih prizadevanj in velike odgovornosti, s katero so opravljali svoje delo.

Za 21. generacijo kadetov je v vojnih razmerah prevzela pomembne naloge v okviru izobraževalnega centra naslednja, 22. generacija kadetov, njihovih sošolcev in poznejših kolegov. Ta in za njimi še vrsta generacij kadetov so zagotovile nove generacije policistov in sleherna od njih nam še danes zagotavlja vsem tako pomembno vrednoto – varnost. Ponosni smo na vse.

Marljivo in strokovno usposabljanje, motiviranost, sprejemanje znanja v duhu narodne zavesti in pripadnosti svojemu narodu in njegovim ciljem, načrtne in intenzivne priprave na policijsko delo ter delovanje v vojnih razmerah, homogenost in tovarištvo, vse to so lastnosti 21. generacije kadetov. Generacije, ki je iz šolskih klopi neposredno in pogumno vstopila v osamosvojitveno vojno ter ob boku svojih starejših kolegov policistov, pripadnikov Teritorialne obrambe Republike Slovenije in prebivalcev Slovenije na koncu slavila zmago. Pogum in predanost te generacije mora biti brez dvoma zgled mladim slovenskim policistkam in policistom.

Republika Slovenija se 21. generaciji kadetov, ki je končala svoje šolanje na prvi dan osamosvojitvene vojne in svojo kariero začela v vojni, zahvaljuje za pogum, predanost in njihov neizbrisni prispevek v najpomembnejših trenutkih slovenskega osamosvajanja.

Predsednik Republike Slovenije je na posebni slovesnosti na Policijski akademiji v Tacnu vročil državno odlikovanje 21. generaciji Kadetske šole za miličnike, ki je zaključila šolanje 27. junija 1991
Foto: Bor Slana/STA