SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike na slavnostni akademiji Društva poslancev 90 ob 30-letnici Državnega zbora Republike Slovenije

Ljubljana, 6. 12. 2022 | sporočila za javnost

Predsednik republike Slovenije Borut Pahor se je udeležil slavnostne akademije Društva poslancev 90 ob 30-letnici Državnega zbora Republike Slovenije. Predsednik republike je imel na slavnostni akademiji govor.

»Ob 30-letnici slovenskega parlamentarizma lahko rečemo, da obletnico praznujemo s ponosom,« je poudaril predsednik Pahor in ob tej priložnosti izpostavil pomen spoštovanja ustave in institucij demokratične ureditve, poseben poudarek pa je posvetil politični kulturi. Ob pozivu k njeni krepitvi je poudaril, da je visoka raven politične kulture bistvena za narodno in državljansko skupnost, ki mora biti vključujoča. V nagovoru je predsednik republike izpostavil tudi nekaj izzivov, s katerimi se sooča sodobna parlamentarna demokracija v Sloveniji in drugod.

Na slavnostni akademiji so ob 30-letnici Državnega zbora Republike Slovenije podelili tudi zahvalne listine za državotvorno vodenje državnega zbora in prispevek k razvoju parlamentarne demokracije, ki so jih prejeli nekdanji predsedniki državnega zbora, med njimi predsednik republike Borut Pahor, ki je državni zbor vodil v obdobju od 10. novembra 2000 do 9. julija 2004.

Slavnostna akademija je potekala natanko 30 let po prvih volitvah v Državni zbor Republike Slovenije, ki jih je na podlagi 81. člena Ustave Republike Slovenije razpisal predsednik republike. Novo Ustavo Republike Slovenije, ki je postavila temelje parlamentarni ureditvi države z delitvijo oblasti na zakonodajno, izvršilno in sodno oblast ter določila Državni zbor kot osrednji predstavniški in zakonodajni organ, je 23. decembra 1991 sprejela tedanja Skupščina Republike Slovenije.

Predsednik republike na slavnostni akademiji Društva poslancev 90 ob 30-letnici Državnega zbora Republike Slovenije
Foto: Daniel Novakovič/STA