SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike v Celju: " Prihodnost pripada ustvarjalnim osebnostim"

Celje, 19. 10. 2015 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes udeležil slavnostne akademije Srednje zdravstvene šole Celje, s katero so dijaki zaključili leto praznovanj ob šestdesetletnici delovanja šole in desetletnici poučevanja v novih prostorih.

Predsednik republike je mladim namenil nekaj besed o prihodnosti, za katero po njegovih besedah nihče ne ve, kakšna bo. Na osnovi izkušenj, tako predsednik, lahko predvidevamo le, da bo skupek sprememb, za katere pa si vsi želimo, da bi potekale v mirnem in varnem okolju. "Tudi, če bo tako, bomo potrebovali odgovore na izzive, ki jih bodo te spremembe ponujale. A najpomembneje je, da se bodo s temi izzivi soočale ustvarjalne osebnosti. Njim pripada prihodnost. To ne pomeni, da pripada najbolj odličnim, najhitrejšim in najboljšim - pomeni, da pripada ustvarjalnim. Poudarjam, prihodnost pripada osebnostim, ki bodo zrasle skozi radovedna vprašanja v izgrajeno moralne ljudi. Pogumne, ustvarjalne osebnosti,  ki so svobodne, solidarne, plemenite. Tak je človek, ki si drzne pogledati onstran že odkritega in je za to pripravljen tudi tvegati. Osebnost, ki se je sposobna opravičiti, ki se je sposobna veseliti, ko zmaguje in razume, da je v tekmi iskanja potrebno tudi kdaj izgubiti, da zmagaš. Osebnost, ki zna prenesti poraze in je pripravljena na vrnitev na sam vrh," je dejal predsednik Pahor in dodal, da bo prihodnost za mlade drugačna, kot je bila njegova, a ne glede na to bodo spremembe lahko sebi v prid obrnile samo izgrajene osebnosti. "V teh naporih, ki bodo tudi lepi, vam želim, da boste šolanje končali z najlepšimi spomini in boste odšli naprej kot dobri, plemeniti in ambiciozni ljudje. Bodite pogumni,  svobodni in odkriti. Vam pripada prihodnost," je govor zaključil predsednik republike ter vsem zbranil izrekel čestitke ob visokem jubileju ter jim zaželel uspešno delo še naprej.

Predsednik Republike Slovenije na slavnostni akademiji Srednje zdravstvene šole Celje
Foto: Daniel Novakovič / STA

Dijaki so vsak mesec, od septembra 2014, spregovorili o vrednotah, ki so izrednega pomena za oblikovanje njihove osebnosti. Ustvarjali, pisali in risali so o vrednotah kot so spoštovanje, odgovornost, sočutje, poštenje, vedrina, strokovnost in sodelovanje. Tem vrednotam je bila posvečena tudi slavnostna akademija, kjer so povzeli misli, pesmi in razmišljanja dijakov, v kulturnem delu pa so nastopile šolske glasbene skupine.