SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Skupen poziv predsednika Pahorja in švicarske predsednice Sommaruga voditeljem vlad in držav k oblikovanju enotne evropske politike pri reševanju begunske krize

Ljubljana, 15. 9. 2015 | sporočila za javnost, izjave

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor danes in jutri na uradnem obisku v Republiki Sloveniji gosti predsednico Švicarske konfederacije Simonetto Sommaruga. Po uradnem sprejemu z vojaškimi častmi sta se predsednik in predsednica zadržala v pogovoru na štiri oči, sledili so plenarni pogovori med delegacijama Republike Slovenije in Švicarske konfederacije.
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor na uradnem obisku v Republiki Sloveniji gosti predsednico Švicarske konfederacije Simonetto Sommaruga.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Na tiskovni konferenci je predsednik Pahor uvodoma ocenil odnose med Slovenijo in Švico kot odlične in brez odprtih vprašanj ter utemeljene tudi na odličnem gospodarskem sodelovanju. Blagovna menjava med državama presega milijardo evro. Švica je druga najpomembnejša vlagateljica v Sloveniji in slovensko gospodarstvo švicarske investicije dobro sprejema.

V pogovorih sta se posvetila osrednjemu vprašanju Švice, Slovenije, Evropske unije in celotne mednarodne skupnosti ta hip – begunski problematiki. "Prihodnost nas bo sodila po tem, kako se bomo kot državniki in kot ljudje odzvali na humanitarno krizo velikih razsežnosti," je poudaril predsednik Pahor in dodal, da se tako Slovenija kot Švica zavzemata za skupno in celovito evropsko politiko do vprašanja migracij. 

"Ko bo Evropski svet znova zasedal o tem vprašanju, so kvote nujen pogoj za skupno evropsko politiko, niso pa več zadostne. Treba bo skupaj poiskati najbolj humane, najbolj človeške, najbolj optimalne rešitve za to, da se pomaga ljudem v stiski in da si države pomagajo med seboj," je poudaril predsednik Pahor in dodal, da begunska kriza zahteva solidarnost med državami.  Evropa po besedah slovenskega predsednika potrebuje učinkovitost na zunanjih mejah in solidarnost znotraj EU. Ob tem se je predsednik Pahor v zvezi z reševanjem begunske krize in sprejemom beguncev zavzel za čim širši politični konsenz v Sloveniji.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor na uradnem obisku v Republiki Sloveniji gosti predsednico Švicarske konfederacije Simonetto Sommaruga.
Foto: Nebojša Tejić/STA

"Najti je potrebno skupne rešitve za ta izziv, v nasprotnem primeru se lahko zgodi, da počasi začnejo padati temeljni stebri tistega, kar danes vidimo in čutimo kot Evropsko unijo. Mislim, da si takega razvoja dogodkov nihče ne želi in če ga želimo preprečiti, je čas za reakcijo zdaj," je še dejal predsednik Pahor ter izrazil mnenje, da odločitev za strožji nadzor meje lahko sprejmejo samo tiste države, ki so storile vse, kar je v njihovi moči, za pomoč ljudem, ki bežijo pred vojnami. "V tem smislu je tak ukrep moralno in politično opravičljiv," je še dodal predsednik Pahor. 

Predsednica Švicarske konfederacije je poudarila, da Slovenijo in Švico povezuje skupen pogled na begunsko problematiko, podobni interesi in vrednote. Dodala je, da ljudje, ki bežijo pred vojno, potrebujejo našo zaščito - in prav tako poudarila potrebo po skupni evropski politiki pri reševanju begunskega vprašanja. 

Predsednik Pahor in predsednica Sommaruga sta danes pozno popoldne na Bledu odkrila "klop miru", obeležje, ki bo trajno spominjalo na dobre odnose med državama in obiskovalcem ponudilo mesto za razmislek. Zvečer bo predsednik gostil svečano večerjo.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor na uradnem obisku v Republiki Sloveniji gosti predsednico Švicarske konfederacije Simonetto Sommaruga.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Jutri bosta predsednica Švicarske konfederacije Simonetta Sommaruga in predsednik Republike Slovenije Borut Pahor obiskala UKC Maribor, kjer bo do konca leta nameščena nova radioterapevtska naprava, financirana s švicarskim kohezijskim prispevkom. Predsednica Švicarske konfederacije se bo na Gradu Bled udeležila tudi zaključne prireditve projekta Reaal ʺObnovljivi viri energije v alpskem prostoruʺ, prav tako financiranega iz sredstev navedenega sklada.