SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 

Predsednik republike se bo udeležil trilateralnega srečanja predsednikov Slovenije, Avstrije in Hrvaške na Dunaju

Dunaj, 8. 7. 2020 | napovednik

Predsednik republike se bo udeležil trilateralnega srečanja predsednikov Slovenije, Avstrije in Hrvaške na Dunaju

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se bo 7. in 8. julija 2020 udeležil trilateralnega srečanja predsednikov Slovenije, Avstrije in Hrvaške, ki bo tokrat potekalo na Dunaju. Letošnje srečanje predsednikov je sedmo po vrsti. Predsednik Pahor bo obisk pričel z bilateralnim srečanjem z gostiteljem, vodilna tema pogovora bodo priprave na skupno obeležitev 100. obletnice Koroškega plebiscita, za katero sta se predsednika dogovorila ob uradnem obisku predsednika Pahorja na Dunaju, junija lani.

Na povabilo predsednika Republike Avstrije Alexandra van der Bellna se bodo na Dunaju sestali predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, gostitelj predsednik Republike Avstrije Alexander van der Bellen in predsednik Republike Hrvaške Zoran Milanović.

Namen tristranskih srečanj predsednikov Slovenije, Avstrije in Hrvaške je krepitev odnosov in sodelovanja v ožjem regionalnem, pa tudi v evropskem in širšem mednarodnem kontekstu.

Predsednik Pahor bo srečanje izkoristil za pogovor s predsednikom Republike Avstrije o obeleževanju 100. obletnice koroškega plebiscita.

Glavna tema pogovorov treh predsednikov bo Evropa v času pandemije covid-19 in predvsem po njej. V zvezi s tem bodo predsedniki razpravljali o izkušnjah držav pri soočenju s pandemijo ter o sproščanju omejitvenih ukrepov ter ukrepih z blaženje posledic pandemije.

Tema pogovorov predsednikov bodo dejavnosti na ravni Evropske unije za soočanje z gospodarskimi, javnofinančnimi in drugimi posledicami pandemije. Predsedniki bodo razpravljali o spremembah in izzivih, ki jih je za skupno evropsko prihodnosti prinesla epidemija.

Predsednik Pahor bo poudaril pomen tesnega sodelovanja med sosednjimi državami, tako pri usklajevanju ukrepov za omejevanje širitve epidemije kot tudi pri skupnih aktivnostih za blaženje gospodarskih posledic pandemije. Izpostavil bo potrebo po trdnosti in enotnosti EU ter njeni ustreznejši pripravljenosti na soočanje s kriznimi situacijami. V tem smislu bo velikega pomena dogovor o prihodnjem evropskem proračunu in sposobnost EU in držav članic, da ga usmerijo v trajnostni razvoj s poudarkom na zelenih tehnologijah in digitalizaciji. Predsednik Pahor bo opozoril na potrebo po poglobljeni razpravi o prihodnjem razvoju Evropske unije in njenem mestu v globalnem odru.


Predviden medijski program

Torek, 7. julij 2020

17.30
Bilateralno srečanje predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja in Zveznega predsednika Republike Avstrije Alexandra Van der Bellna v Palači Hofburg.

FOTOTERMIN za uradnega snemalca in fotografaSreda, 8. julij 2020

10.00
Prihod predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja pred Palačo Hofburg, kjer v 1. nadstropju pričakata in pozdravita Zvezni predsednik Republike Avstrije Alexander Van der Bellen in predsednik Republike Hrvaške Zoran Milanović.

FOTOTERMIN
nato
Fototermin v Sobi Marije Terezije.
10.15
Srečanje treh predsednikov v predsednikovi zasebni pisarni.

FOTOTERMIN za uradnega fotografa
10.30
Pogovori treh delegacij v Lovski sobi.

FOTOTERMIN za uradnega fotografa
11.45
Izjave za javnost treh predsednikov v Dvorani ogledal.