Predsednica Republike Hrvaške Kolinda Grabar-Kitarović na uradnem obisku v Republiki Sloveniji

Ljubljana, 23. 6. 2016 | sporočila za javnost, izjave

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor danes in jutri na uradnem obisku v Sloveniji gosti predsednico Republike Hrvaške Kolindo Grabar-Kitarović. Obisk poteka v luči 25. obletnice razglasitve neodvisnosti Slovenije in Hrvaške, ki sta ta zgodovinski korak naredili na isti dan pred 25-imi leti. Hkrati sta bili prav Slovenija in Hrvaška tisti, ki sta druga drugo prvi priznali in s tem vzajemnim dejanjem sprožili procese mednarodnih priznanj. Po uradnem sprejemu z vojaškimi častmi na Kongresnem trgu sta predsednik Pahor in predsednica Grabar-Kitarović prisluhnila gojencem Glasbene šole Zagorje, ki letos praznuje 70 let delovanja, in skladbi "Slovenija, od kod lepote tvoje". Danes so se namreč gojenci slovenskih glasbenih šol na Kongresnem trgu predstavili s posebnim koncertnim programom, posvečenim 200-letnici javnega glasbenega šolstva v Sloveniji in 25-letnici samostojnosti.

Predsednika sta se nato v Predsedniški palači zadržala v daljšem pogovoru na štiri oči, temu pa so sledili plenarni pogovori med delegacijama Republike Slovenije in Republike Hrvaške pod vodstvom obeh predsednikov.

Slovenski predsednik je na pogovorih uvodoma izpostavil, da sta Slovenija in Hrvaška sosednji državi, ki sta na vzajemni pomoči in zaupanju oblikovali zelo razvejane prijateljske, gospodarske in politične dvostranske odnose. Kot je dejal, sta medsebojno zaupanje in prijateljstvo omogočila tudi reševanje odprtih političnih vprašanj. Več pozornosti je po njegovem mnenju potrebno nameniti sodelovanju, ki je usmerjeno v prihodnost, pri čemer je treba ustvariti prostor tudi za skupno naslavljanje aktualnih evropskih in mednarodnih izzivov.

Dejal je, da bo uresničevanje sprejetih dogovorov okrepilo medsebojno zaupanje, ki ga Slovenija in Hrvaška v obdobju, ki sledi, še kako potrebujeta. Predsednika sta v pogovoru izpostavila tudi gospodarsko sodelovanje med državama ter ocenila, da sta državi zelo povezani gospodarski partnerici. Skupna vrednost blagovne menjave je v 2015 dosegla 3,24 milijarde EUR, kar predstavlja 13,4 odstotno rast glede na leto 2014. Vrednost slovenskih neposrednih naložb v tujini je leta 2014 dosegla kumulativno 1,5 milijard EUR, kar predstavlja 28,3 odstotkov vseh slovenskih naložb v tujini. Republika Hrvaška postaja tudi vse pomembnejši naložbenik v Republiki Sloveniji. Vrednost neposrednih naložb s strani Republike Hrvaške je v letu 2014 znašala 777 mio. EUR, oz. 7,7 % vseh tujih naložb v Republiki Sloveniji.

Na tiskovni konferenci sta se predsednika zavzela za dialog med državama. Predsednik Pahor je uvodoma dejal, da sta se s predsednico v šestnajstih mesecih, odkar je predsednica Kolinda Grabar- Kitarović prevzela mandat, danes srečala šestnajstič ter izrazil navdušenje nad dejstvom, da se bo jutri predsednica Grabar-Kitarovič udeležila osrednje slovesnosti ob počastitvi dneva državnosti, ob 25. obletnici samostojne slovenske države. Izpostavil je, da sta Republika Slovenija in Republika Hrvaška na isti dan sprejeli odločitev, da sta razglasili samostojnost in neodvisnost, hkrati pa sta, čeprav nista še bili diplomatsko priznani, druga drugo priznali. Po petindvajsetih letih lahko z veseljem pogledamo na dosežke obeh držav, je dejal predsednik Pahor in dodal, da bo tudi naslednjih petindvajset let zahtevnih. "Pri tem bo slovenskemu in hrvaškemu narodu, državljankam in državljanom Slovenije in Hrvaške, lažje, če bomo probleme reševali, če si bomo zaupali in si medsebojno pomagali. To je sporočilo tega obiska, ki mu dajem velik pomen," je dejal predsednik Pahor. Predsednik republike je tudi spomnil, da bo za okrepitev zaupanja med narodoma in državama potrebno dosledno upoštevati mednarodno načelo pacta sunt servanda, tako glede arbitražnega sporazuma, kot glede memoranduma z Mokric, ki ureja vprašanje prenesenih vlog varčevalcev Ljubljanske banke, izpostave Zagreb.
Predsednika sta se strinjala, da sta Slovenija in Hrvaška varni državi, a sta zaradi razmer v mednarodnem okolju pozvala vladi, da okrepita sodelovanje varnostnih in obveščevalnih služb.

Predsednik Pahor in predsednica Kolinda Grabar-Kitarović sta v spomin na današnji obisk odkrila 'Klop miru' ob spomeniku slovensko-hrvaškemu kmečkemu uporu na Ljubljanskem gradu. Klop stoji na razgledni terasi s pogledom proti Hrvaški.

Prvi dan uradnega obiska se bo zaključil s svečano večerjo, ki jo bo gostil predsednik republike Borut Pahor na Bledu.

Predsednica Republike Hrvaške Kolinda Grabar-Kitarović na uradnem obisku v Republiki Sloveniji
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Predsednica Republike Hrvaške Kolinda Grabar-Kitarović na uradnem obisku v Republiki Sloveniji
Foto: Tamino Petelinšek/STA