Predsednik Pahor z uglednimi pravnimi strokovnjaki

Ljubljana, 4. 7. 2018 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je posvetoval z uglednimi pravnimi strokovnjaki glede postopkovnega vprašanja, ali je v primeru, da kandidat za predsednika vlade vrne soglasje h kandidaturi še pred glasovanjem v državnem zboru, prvi krog predlaganja kandidata za predsednika vlade sklenjen.
Predsednik Pahor je na posvetu ugotovil, da obstajajo zelo različna stališča uglednih pravnih strokovnjakov o tem, ali ima predsednik republike v skladu s 111. členom ustave in 225. členom Poslovnika DZ pristojnost, da Državnemu zboru v roku 30 dni v okviru prvega kroga predlaga novega kandidata za predsednika vlade, če je prvi umaknil soglasje šele po tem, ko je predsednik republike njegovo kandidaturo že posredoval državnemu zboru.

Zato bo predsednik Pahor ravnal ustavnopravno nesporno, če se bo pred posredovanjem predloga kandidature za predsednika vlade državnemu zboru temeljito prepričal, da kandidat ne bo umaknil soglasja h kandidaturi.

Meni, da si to vprašanje, ki je zelo razdelilo pravno stroko, zasluži jasnejšo ureditev.

Posveta so se udeležili: dr. Franc Grad, dr. Tone Jerovšek, dr. Igor Kaučič, dr. Ciril Ribičič, dr. Jurij Toplak in ga. Nataša Voršič, vodja Zakonodajno-pravne službe Državnega zbora RS. Dr. Janez Čebulj, dr. Rajko Pirnat in dr. Andraž Teršek pa so se zaradi nujnih obveznosti oz. bolezni opravičili in predsedniku posredovali pisna mnenja.

Predsednik Pahor z uglednimi pravnimi strokovnjaki