Predsednik republike Borut Pahor bo obiskal Bruselj  

Bruselj, 21. 2. 2019 | napovednik

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se bo 20. in 21. februarja mudil na obisku v Bruslju, kjer se bo sestal z najvišjimi predstavniki Evropske unije in zveze NATO.

V sredo, 20. februarja 2019, se bo predsednik republike sestal s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem, z generalnim sekretarjem zavezništva Jensom Stoltenbergom, s predsednikom Evropskega parlamenta Antoniem Tajanijem in z visoko predstavnico EU za zunanje zadeve in varnostno politiko Federico Mogherini. V četrtek, 21. februarja 2019, pa se bo srečal s predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom. Obisk v Bruslju je priložnost za nadaljevanje dialoga o aktualnih mednarodnih, evropskih in tudi regionalnih vprašanjih na najvišji politični

Predsednik Pahor se bo s sogovorniki pogovarjal o aktivni vlogi Slovenije v EU in NATO, prihodnosti Evropske unije, o pripravi dveh konferenc, vrha državnikov procesa Brdo Brijuni v maju letos in vrha predsednikov držav pobude Tri morja junija letos, kjer ima predsednik Pahor vlogo sopredsedujočega ali gostitelja. Na obeh konferencah se pričakuje udeležba visokih predstavnikov EU.

Pogovor z generalnim sekretarjem Zavezništva Jensom Stoltenbergom bo predvsem priložnost za pregled aktualnih tem na dnevnem redu NATO, potrditev slovenske zavezniške drže ter za pogovor o drugih varnostno političnih vprašanjih, ki so pomembna za Slovenijo in NATO.

Z visokimi predstavniki EU se bo pogovarjal o vseh aktualnih vprašanjih, ki so pomembna za aktivno vlogo Slovenije v EU in njen prispevek h krepitvi evropskega sodelovanja, v luči evropskih volitev in po njih.

Tokratni obisk ima poseben poseben simbolni pomen, saj do njega prihaja v letu, v katerem v Sloveniji obeležujemo 15. obletnico članstva naše države tako v Evropski uniji kot v zvezi NATO.


Predvideni program obiska, četrtek, 21. februar 2019:

8.45
Srečanje predsednika republike s slovenskimi evropskimi poslankami in poslanci
10.00
Prihod pred Svet EU/sedež Evropskega sveta v palačo Europa (Rue de la Loi, 165)
10.01
Srečanje predsednika republike s predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom (Forum, level 00),

fototermin
10.03
Pogovor predsednika republike s predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom (salon PES v 11. nadstropju),

fototermin na začetku
sledi
Srečanje s slovenskimi novinarji