SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Na javni poziv predsednika republike za mesto Informacijskega pooblaščenca sta prispeli 2 kandidaturi

Ljubljana, 29. 4. 2019 | sporočila za javnost

25. aprila 2019, se je iztekel rok za zbiranje kandidatur oziroma predlogov možnih kandidatov za Informacijskega pooblaščenca, ki je bil 22. marca 2019 objavljen v Uradnem listu št. 17/2019. Urad predsednika Republike Slovenije je do izteka roka prejel dve (2) kandidaturi. Obe kandidaturi sta vložila posameznika, in sicer:

1. Rajko Gerič
2. Mojca Prelesnik

Informacijskega pooblaščenca imenuje Državni zbor Republike Slovenije na predlog predsednika Republike Slovenije. Predsednik Republike Slovenije ob oblikovanju predloga za imenovanje Informacijskega pooblaščenca v skladu z Zakonom o Informacijskem pooblaščencu ni dolžan objaviti javnega poziva. Kljub temu se je predsednik republike odločil, da z javnim pozivom omogoči čim širšemu krogu posameznikov in organizacij kandidirati oziroma podati predloge možnih kandidatov za Informacijskega pooblaščenca. Ob oblikovanju predloga za imenovanje Informacijskega pooblaščenca Državnemu zboru Republike Slovenije se bo predsednik republike odločal v prvi vrsti med prijavljenima kandidatoma po javnem pozivu, lahko pa bo predlagal tudi drugega kandidata.

Za Informacijskega pooblaščenca je lahko imenovana oseba, ki je državljan Republike Slovenije, ima univerzitetno izobrazbo, ima najmanj pet let delovnih izkušenj ter ni bila pravnomočno obsojena na nepogojno kazen zapora. Informacijski pooblaščenec je imenovan za pet let in je lahko še enkrat ponovno imenovan.