SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike vročil »Jabolko navdiha« Gimnaziji Kranj

Ljubljana, 4. 2. 2016 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Borut Pahor je danes vročil »Jabolko navdiha« Gimnaziji Kranj za izjemne dosežke na glasbenem področju. V Predsedniški palači je ob tej priložnosti nastopil tudi simfonični orkester, kar se verjetno doslej še ni zgodilo. V imenu gimnazije so priznanje prevzeli mag. Franc Rozman, ravnatelj Gimnazije Kranj, Nejc Bečan, dirigent Velikega simfoničnega orkestra, in Primož Zevnik, koncertni direktor.

Predsednik republike vročil "Jabolko navdiha" Gimnaziji Kranj
Foto: Daniel Novakovič / STA

V zahvalnem govoru se je ravnatelj gimnazije zahvalil predsedniku republike in dejal, da bo jih bo prejeto priznanje nenehno opominjalo, da je potrebno verjeti v mlade in njihovo kreativnost: »Dijaki zmorejo velike reči, če jim dovolimo svobodo v njihovi ustvarjalnosti.«

Predsednik republike vročil "Jabolko navdiha" Gimnaziji Kranj
Foto: Daniel Novakovič / STA

Mladi virtuozi Gimnazije Kranj so svojo ustvarjalnost nato predstavili v koncertnem delu programa, skozi katerega sta vabljene popeljala dijaka Aaron Veldin in Ana Marolt. Ob Simfoničnem orkestru, ki ga je vodil dirigent Nejc Bečan, so se predstavili glasbeni solisti, pevke Eva Štirn, Dina Arapović in Ernestina Jošt, ter Dekliški pevski zbor Gimnazije Kranj.

Predsednik republike vročil "Jabolko navdiha" Gimnaziji Kranj
Foto: Daniel Novakovič / STA

Utemeljitev:

Začelo se je leta 2002 v telovadnici kranjske gimnazije. Danes Gimnazija Kranj s svojim simfoničnim orkestrom polni Gallusovo dvorano Cankarjevega doma v Ljubljani. Ob tem pa se vse resneje umešča med elito evropske glasbene smetane.
Pred štirinajstimi leti sta slavist, ki ljubi glasbo, Primož Zevnik, ter skladatelj in dirigent Nejc Bečan spremenila podobo kranjske gimnazije. Profesor Zevnik je med dijaki prepoznal ustvarjalni potencial mladih glasbenikov, pevcev in literatov, Nejc Bečan, takrat še dijak, pa jih je s svojim glasbenim zanosom pritegnil na pot čarobnega poustvarjanja vrhunske glasbe. Ustanovila sta orkester, Primož Zevnik je postal njegov programski vodja, Nejc Bečan pa umetniški vodja in dirigent. Projekt sta zastavila resno. Gimnazijski revijski orkester je prerasel v devetdesetčlanski simfonični orkester, s katerim sodelujejo najboljši slovenski mladi glasbeniki, ki študirajo na različnih evropskih glasbenih akademijah in so tudi redni gostje najboljših orkestrov na svetu. Odlično pripravljeni gimnazijci skupaj z najboljšimi virtuozi poustvarjajo glasbo z žarom, vitalnostjo in energijo, ki vedno znova povsem očara. Njihov uradni kanal na portalu Youtube si je doslej ogledalo že več kot šest milijonov ljudi.
Veliko zanimanja je med dijaki tudi za zborovsko dejavnost. Tako zdaj delujeta že dve zasedbi, dekliški in mešani mladinski pevski zbor. Tako kot člani orkestra so tudi vokalni solisti gimnazijski odličnjaki, ki so predani glasbi in so ji pripravljeni posvetiti veliko časa in napornih vaj.
Njihovi koncerti povezujejo. Povezujejo dijake v skupnost, ki se je s svojo ustvarjalno močjo sposobna povzpeti v vrhove sveta. Povezujejo jih z občinstvom po celem svetu, ki je dijakom iskreno hvaležno za svežino in vedrino glasbenih užitkov. Povezujejo jih z vrhunskim profesionalizmom, vztrajnostjo in visokimi cilji. Predstavljajo smoter, ki osmišlja življenje. Ne le življenja gimnazije, ampak tudi širše skupnosti in njene duhovne rasti.
Zato je Gimnazija Kranj vir navdiha in zasluži priznanje. Jabolko navdiha bo prevzel o ravnatelj gimnazije mag. Franc Rozman.