SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

V Predsedniški palači slovesnost ob podelitvi činov slušateljem 34. generacije Šole za častnike

Ljubljana, 16. 12. 2022 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor je priredil slovesnost ob podelitvi činov slušateljem 34. generacije Šole za častnike.

V čin poročnika je bilo letos povišanih 22 pripadnikov in 1 pripadnica Slovenske vojske.

V Predsedniški palači slovesnost ob podelitvi činov slušateljem 34. generacije Šole za častnike
Foto: Nebojša Tejić/STAGovor predsednika republike posredujemo v nadaljevanju. Velja govorjena beseda!

Spoštovani častnica in častniki Slovenske vojske,

danes, ko zaključujete šolanje in ste prejeli prvi častniški čin, ki pomeni pomembno prelomnico v vaši vojaški karieri, vam kot predsednik Republike Slovenije in Vrhovni poveljnik obrambnih sil, iskreno čestitam. Ponosen sem na vas, na novo generacijo slovenskih častnic in častnikov in verjamem, da ta ponos delim z vsemi državljankami in državljani.

Prepričan sem, da boste svoje poslanstvo opravljali po svojih najboljših močeh, z največjo predanostjo in odgovornostjo. S svojo prisego ste se zavezali, da boste branili svojo domovino, njeno neodvisnost in celovitost. V tem zahtevnem času ima ta obljuba še večjo težo in pomen. Zaupamo vam in računamo na vas, da nam boste zagotavljali mir in varnost pred sedanjimi in bodočimi grožnjami. Danes jih ni malo in, žal, ni povsem nemogoče, da jih v prihodnje ne bi bilo še več.

V naslednjih dneh boste prevzeli vodenje in poveljevanje enotam Slovenske vojske. To je velika odgovornost. V vaših enotah so pripadniki v katerih boste morali prepoznati najboljše lastnosti in sposobnosti, jih hkrati motivirati, nuditi oporo in spodbujati ter svetovati takrat, ko se srečujejo z dilemami, dvomi in izzivi, bodisi profesionalnimi ali osebnimi. Samo motivirani in osredotočeni pripadniki enot so uspešni v vseh situacijah.

Od vas pričakujejo veliko, predvsem pravičnost, poštenost, odločnost, pogum in vodenje z vzgledom. Pokončen in odločen poveljnik lahko s svojimi tovariši in soborci premaga najtežje izzive.

Poveljniki ste odgovorni tudi za usposobljenost in izurjenost svojih enot. Samo tako boste vedno pripravljeni za to, da opravite svoje poslanstvo. Pri tem boste soočeni s sprejemanjem mnogih odločitev. Marsikatera ne bo lahka. Ob dobrem vodenju in poveljevanju boste v takšnih trenutkih imeli oporo v svoji enoti in soborcih. To je najpomembnejše in najdragocenejše. Vendar, zaupanje je potrebno graditi vsak dan posebej. Težko ga je pridobiti in ohranjati, zelo hitro ga lahko zgubimo.

Veliko odgovornost, obremenitve, včasih tudi notranji dvomi in skrbi, odsotnost in sodelovanje v operacijah in misijah, bodo vplivali na vaše družine. Zato nikoli ne smete pozabiti na njih, zlasti vaše otroke. Družina je zatočišče v težkih trenutkih in vedno eden od pomembnih stebrov trdnosti in odločnosti častnika.

Z današnjim dnem ste končali prvi korak v vašem izobraževanju in usposabljanju. Izobraževali, usposabljali in urili se boste ves čas vaše vojaške kariere. Številne nove grožnje, hiter razvoj, politične in siceršnje spremembe terjajo, da se ves čas izobražujete in usposabljate. Visoka stopnja znanja in usposobljenosti mora biti vedno vaše vodilo. To je zagotovilo naše varnosti. In tudi tokrat izpostavljam. Varnost je pomemben predpogoj za to, da se lahko razvijamo, ustvarjamo in uresničujemo naše skupne in posamične cilje.

Poveljniška mesta prevzemate v Slovenski vojski, ki je vedno imela ugled v slovenski družbi. To ni bilo dano samo od sebe. Ugled in zaupanje se je gradilo vse od priprav na osamosvojitev, preko osamosvojitvene vojne in uspešno opravljenih nalog v zadnjih desetletjih naše samostojnosti in suverenosti.

Slovenska vojska je v preteklosti, tako je tudi danes in tako mora biti v prihodnje, vedno priskočila na pomoč vsem nam, ko je bilo to najbolj potrebno. Naj bo to v poplavah, v primeru žleda, velikih požarov, nesrečah v gorah in številnih drugih primerih. To izjemno cenimo. Zato se ob prihodnjih izzivih zanašamo na vas in vaše enote.

Ponosni smo takrat, ko v okviru mednarodnih misij in operacij pomagate vzdrževati varnost, mir in stabilnost. Slovenska vojska ima velik ugled v tujini. Visoka usposobljenost in izurjenost sta vedno v ospredju, ko se srečujem s tujimi poveljniki in državniki. To me tudi osebno vedno navdaja s ponosom. Pripadniki slovenske vojske prispevate k ugledu naše države v tujini.

Zato je vaša velika odgovornost, spoštovani poročniki, da s svojim delom vzdržujete ugled doma in v svetu.

Poročnica in poročniki,

na vaši generaciji, generaciji mladih častnikov pred vami in na tistih, ki bodo prišli za vami, gradimo moderno, trdno in odločno Slovensko vojsko, ki bo, če bo to potrebno, branila in obranila našo suverenost in samostojnost. Gre za veliko odgovornost. Zaupamo vam in prepričan sem, da boste zaupanje upravičili.

Spoštovani častnica in častniki,

ko boste jutri kot mladi častniki in čez leta kot izkušeni poveljniki stali pred vašimi enotami, bodite vedno ponosni slovenski častniki, odgovorni in smeli poveljniki ter predani tovariši svojim soborcem.
Želim vam veliko uspehov pri vodenju, poveljevanju in vaši osebni karieri.

V predprazničnem času vam in vsem vašim najbližjim ter vsem pripadnikom Slovenske vojske želim srečno in uspešno prihajajoče leto, lepe in mirne praznike.

Častnica in častniki Slovenske vojske,

ZA KOGA?