SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

»Je nastopil čas za pokrajine v Sloveniji?«

Ljubljana, 4. 11. 2019

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes v Predsedniški palači priredil posvet, kjer se je z uglednimi gosti posvetoval ali »Je nastopil čas za pokrajine v Sloveniji?«. Ustava Republike Slovenije v 143. členu namreč določa ustanovitev pokrajin kot samoupravnih lokalnih skupnosti. Po skoraj 10 letih premora bila to prva priložnost za ponovno soočenje najvišjih predstavnikov politike in stroke o možnostih uvedbe pokrajin v Sloveniji.

Posvet pri predsedniku »Je nastopil čas za pokrajine v Sloveniji?«
Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednik republike je v vabilu spomnil, da so se na srečanju štirih predsednikov decembra lani dogovorili, da bodo pod okriljem predsednika Državnega sveta RS potekale začetne priprave temeljne pokrajinske ureditve. Strokovni predlogi zakonodajnih rešitev so zdaj pripravljeni do te mere, da je o njih mogoče in potrebno izmenjati politična stališča.

Na posvetu so udeleženci poskušali ugotoviti:
· Ali obstoji dovolj politične volje, da bi bil po desetih letih premora tokratni predlog ustanavljanja pokrajin v Sloveniji lahko uspešen?
· Ali je obstoječi strokovni predlog teritorialne členitve Slovenije v osnovi dobra in primerna podlaga za nadaljevanje projekta ustanovitve pokrajin ali je v osnovi slaba in ni primerna za nadaljnjo obravnavo?

Posvet v Predsedniški palači so tokrat spremljali tudi nekateri župani in županje.

Posvet pri predsedniku »Je nastopil čas za pokrajine v Sloveniji?«
Foto: Daniel Novakovič/STAVabilo udeležencem in seznam sodelujočih v nadaljevanju: