SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Nagovor predsednika republike državljankam in državljanom ob razglasitvi epidemije

Ljubljana, 12. 3. 2020 | sporočila za javnost, izjave, poslanice

Besedilo nagovora predsednika republike (Velja govorjena beseda!):

"Spoštovane državljanke in državljani.

Znašli smo se v položaju, ko smo zaradi pojava širitve korona virusa še bolj odvisni eden od drugega.

Zato si moramo pomagati.

Najprej in najbolj si bomo pomagali tako, da bomo dosledno spoštovali navodila in priporočila pristojnih oblasti in služb.

Vsi za to poklicani opravljajo zelo zahtevno delo po svojih najboljših močeh. V mojem in našem skupnem imenu jim izrekam veliko hvaležnost.

Naše posebno spoštovanje gre ljudem, ki zagotavljajo, da življenje v teh popolnoma posebnih in spremenjenih okoliščinah vseeno poteka kolikor toliko normalno.

Pomagali si bomo tako, da bomo skrbeli zase in za drugega.

Pomagali si bomo nenazadnje tudi tako, da smo, kolikor je mogoče, človeško prijazni v vseh okoliščinah. Tovrstne krize preizkušajo človeški značaj. Zdaj moramo vsak zase in vsi skupaj pokazati v nas najboljše in najbolj plemenite vrline.

Pogum, srčnost in solidarnost.

Veliko navodil nam pravi, da si ne segamo v roke, da se ne objemamo, da pazimo na medsebojno razdaljo in podobno. To je potrebno upoštevati.

Vendar pa je ves ta moj nagovor namenjen temu, da na vse druge načine ohranimo in okrepimo občutek za skupno in skupnost.

Z današnjo razglasitvijo epidemije se aktivirajo vse sile zaščite in reševanja. Vsi napori delovanja države in družbe se usmerijo v obvladovanje nastalih razmer.

Nihče ne ve, koliko časa bomo mi in ves svet potrebovali za okrevanje. Tudi, ko bomo enkrat premagali neposredno nevarnost virusa samega, se bomo soočili z njegovimi posledicami.

Ne le Slovenija, cel sodobni svet nima izkušenj s problemom, ki ima toliko neznank in take razsežnosti. Mnoge naše odzive bo treba premisliti povsem na novo.

To bo terjalo od nas vse naše znanje, izkušnje, odločnost, modrost, predvsem pa medsebojno spoštovanje in razumevanje.

Za naše vsakodnevno ravnanje pa bosta zlasti pomembni mirnost in razsodnost.

Vprašajmo se torej, kaj lahko vsak od nas in vsi skupaj naredimo, da si pomagamo in premagamo težave.

Odgovornost do sebe in občutek za skupnost sta zdaj odločilnega pomena. Kot vaš predsednik vas poznam dovolj, da iskreno pravim – težko bo, morda bo celo zelo težko, a skupaj bomo uspeli.

Srečno, Slovenija. In sreča je na strani pogumnih."