SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike ob otvoritvi prve poti v Parku spominov: "Pieteta je civilizacijska pridobitev"

Maribor, 19. 10. 2015 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes udeležil slovesnosti ob otvoritvi prve poti v Parku spominov na pokopališču Dobrava v Mariboru. Slovesna otvoritev je potekala ob obeležitvi 30. letnice pokopališča Dobrava, namen poti pa je povezovanje spominov v parkovno ureditev.

Predsednik republike je v nagovoru dejal, da imajo pokopališča moč spomina in opomina, so kraj tihega osebnega spominjanja na svojce, na naše, na svoje. "Pokopališča kot je Dobrava pa so tudi kraji spomina na ljudi, ki jim ne vemo imena, ki jih nismo poznali. A so jih poznali drugi. Tukaj začutimo vez s tistimi, ki jih več ni. Kot civilizirana bitja pa se moramo zavedati odgovornosti do obojih," je dejal predsednik republike in dodal, da so pokopališča kraji kolektivnega spominjanja, skupnega opominjanja: "Skupen grob, zlasti tistih, ki jih nismo poznali, ima moč, da nagovori vsakega od nas posebej. Vsakomur posebej pove, da se mora spominjati sam - nikogar ne moreš pooblastiti ali mu naložiti, da bi to storil namesto tebe." Poudaril je, da so za dvema velikima vojnama ostale rane, ki so še vedno med nami in izrazil željo, da bi jih naposled zmogli pustiti v spominu: "Veliko je bilo v zadnjem času že storjenega, da bi vsak umrli, vsaka žrtev, vsak človek našel svoj grob. Po svojih najboljših močeh se bom trudil, da ga bodo dobili tudi tisti, ki ga še niso. To je moja odgovornost, to je naša skupna dolžnost. Pieteta je civilizacijska pridobitev." V nadaljevanju nagovora je predsednik republike dejal, da s spomeniki zagotovo ni mogoče zaceliti ran, ki so prizadele ljudi, a imajo po njegovem mnenju prav spomeniki lahko simbolno moč, saj v zadnjem času spomeniki postajajo kraji, kjer se razpravlja o spravi. 

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes udeležil slovesnosti ob otvoritvi prve poti v Parku spominov na pokopališču Dobrava v Mariboru.
Foto: Daniel Novakovič / STA

Po slovesnosti je predsednik republike skupaj z gostiteljico otvoril prvo pot v Parku spominov Dobrava, ki bo dopolnjevala prostor, kjer zgodbe brez delitev in vrednostnih sodb presegajo zgodovinska in ideološka nasprotja, hkrati pa ustvarjajo unikatno območje kulturne dediščine. Park simbolno povezuje vsa vojna grobišča na mariborskem območju (prve in druge svetovne vojne ter povojnih pobojev) v dostojen poklon vsem žrtvam vojn. V ospredju sta človekovo dostojanstvo in pieteta do vojnih in povojnih žrtev.