Predsednik Pahor sprejel ministrico za zunanje zadeve Kraljevine Norveške Ine Eriksen Søreide

Ljubljana, 26. 4. 2019 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes sprejel ministrico za zunanje zadeve Kraljevine Norveške Ine Eriksen Søreide, ki se mudi na obisku v Republiki Sloveniji.

Predsednik Pahor in ministrica Eriksen Søreide sta izpostavila dobre in prijateljske odnose med državama ter izrazila interes za njihovo nadaljnjo krepitev. Norveška zunanja ministrica je ob tej priložnosti, v imenu norveškega kraljevega para, slovenskemu predsedniku prenesla prijazno vabilo na uradni obisk v Oslo.

V pogovoru sta sogovornika ocenila, da Slovenijo in Norveško povezuje tudi njuna aktivna vloga pri promoviranju miru, demokracije in človekovih pravic na mednarodnem prizorišču. Obe zagovarjata mednarodni red in spoštovanje prava ter izpostavljata potrebo po sodelovanju ter si prizadevata za učinkovit multilateralizem.

Sogovornika sta izmenjala stališča glede Zahodnega Balkana in soglašala, da je ključnega pomena modernizirati pristop mednarodne skupnosti do te regije, še posebej na področju infrastrukture. Izmenjala sta mnenja o evroatlantski perspektivi sosednje regije in možnih spodbudah, da bi države tega območja še naprej izvajale reforme kljub upočasnjeni širitvi EU. Ministrico je zanimala ocena predsednika Pahorja o aktualni situaciji. Predsednik Pahor je poudaril, da je potrebno na širitev Evropske unije na države regije Zahodnega Balkana gledati kot na geopolitično in ne tehnično vprašanje. Kot sovoditelj pobude Brdo Brijuni je predsednik Pahor predstavil pričakovanja glede vrha voditeljev, ki bo maja v Albaniji. Predsednik republike je ministrico povabil k razmisleku, kako bi lahko tudi Norveška še bolj aktivno pomagala pri reševanju odprtih vprašanj v sosednji regiji.

Predsednik in ministrica sta spregovorila o prihodnosti EU in izmenjala pričakovanja glede bližajočih se volitev v Evropski parlament. Predsednik Pahor je izrazil upanje, da bo prihodnja sestava takšna, da bo parlament lahko oblikoval močno in proevropsko koalicijo, ki se bo pripravljena soočiti s prihodnjimi izzivi. Predsednik Pahor je ponovil svojo oceno, da bodo to najpomembnejše volitve v Evropski parlament od leta 1979, ko so potekale prvikrat. Predsednik republike in zunanja ministrica sta spregovorila tudi o brexitu.

Predsednik in ministrica sta izmenjala stališča tudi o nekaterih drugih aktualnih mednarodnih vprašanjih.

Predsednik Pahor je danes sprejel ministrico za zunanje zadeve Kraljevine Norveške Ine Eriksen Søreide
Foto: Daniel Novakovič/STA