SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor se je na Forumu 2BS zavzel, da nova Evropska komisija vidi vključevanje držav Zahodnega Balkana kot geopolitično vprašanje in upošteva regijo kot celoto 

Budva, 31. 5. 2019 | sporočila za javnost, govori

Po včerajšnjem zaključku dvodnevnega uradnega obiska v Črni gori, so danes organizatorji varnostnega foruma "To Be Secure Forum (2BS Forum)" v Budvi, kot osrednjega govornika povabili predsednika Pahorja, da predstavi svoj pogled na politiko širitve EU na Zahodni Balkan po nedavnih Evropskih volitvah. 

Predsednik Pahor je glede na svoje izkušnje in sedanje okoliščine v Evropi in okoli nje uvodoma ocenil, da širitev na Zahodni Balkan ne bo prednostna naloga nove Evropske komisije. Po njegovem pa si je potrebno prizadevati, da bi se obdržal proces dialoga in pogajanj z vsemi državami v tej regiji. Pri tem je ponovil oceno, da gre v primeru širitve EU na Zahodni Balkan za geopolitično vprašanje in da bi bilo koristno za EU in za države v regiji, če bi to regijo v Bruslju razumeli kot celoto. To po njegovem ne izključuje razlik v časovni dinamiki pogajanj Evropske komisije z vsako državo posebej, vendar pa bi ta nov pristop pomenil, da se napredek hkrati spodbuja v vseh državah in da je dinamika širitve v ta del Evrope odvisna od skupnih uspehov teh držav pri reševanju medsebojih vprašanj in notranjepolitičnih reform. 

V zaključku nastopa je predsednik poudaril, da z vidika absorbcijske sposobnosti EU vključitev vseh držav Zahodnega Balkana ni osrednji problem.

Danes popoldne se predsednik republike vrača v domovino.

 Predsednik Pahor se je na Forumu 2BS zavzel, da nova Evropska komisija vidi vključevanje držav Zahodnega Balkana kot geopolitično vprašanje in upošteva regijo kot celoto
Foto: Uprs