Predsednik republike ob odkritju spominskega obeležja Ivanu Cankarju: "Z današnjim dogodkom spominjamo našo domovino, kako smo Slovenci dozorel narod, ki si je skozi dolg in težak boj izboril mesto pod svobodnim soncem.""

Vrhnika, 10. 5. 2018 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor se je danes na Vrhniki udeležil slovesnosti ob odkritju spominskega obeležja Ivanu Cankarju ob 100. obletnici njegove smrti. Pozdravne besede sta navzočim namenila župan občine Vrhnika Stojan Jakin in namestnik poveljnika sil slovenske vojske in poveljnika Vojašnice Ivana Cankarja, brigadir Ernest Anželj. V kulturnem programu so sodelovali učenci Osnovne šole Vrhnika, ki so predstavili zmagovalne eseje natečaja na temo domoljubja.

Predsednik republike je čestital občanom in občankam Vrhnike ob njihovem občinskem prazniku in se zahvalil vsem, ki v letošnjem Cankarjevem letu obeležujejo spomin na velikega pisatelja, kulturnika in misleca.

»Slovenci smo narod, ki je lahko zelo ponosen na svojo slavno zgodovino kulture in je lahko zelo ponosen na svojo slavno zgodovino vojske. Razvili smo identiteto in jo branili z jezikom, kulturo in vojaškimi upori,« je dejal predsednik in poudaril našo odgovornost, da za prihodnje rodove ohranimo slovenski jezik, slovensko kulturo in suverenost, ki jo po lastni odločitvi delimo z Evropsko unijo. Izrazil je željo, da bi bili v prihodnje vsi naši napori, politični, socialni, diplomatski in nenazadnje tudi vojaški, usmerjeni v to, da bosta naša ožja in širša domovina imeli privilegij trajnega miru.

Predsednik republike je v slavnostnem nagovoru poudaril pomen odkritja spominskega obeležja za spomin na življenje in delo literata, ki je s svojimi protivojnimi in antimilitarističnimi mislimi pomembno vplival na preporod Slovencev. Ivan Cankar je začetek prve svetovne vojne pospremil s črtico »Pogled iz škatlice«, s katero je v slutnji vojnih grozot od umetnikov zahteval, da se do njih opredelijo in izstopijo iz štirih sten lastnega ogledala.

Čas, ki je slovenskemu narodu dal velikega književnika, je hkrati čas, ki je v Slovencih na novo rehabilitiral željo po osamosvojitvi. »Z današnjim dogodkom spominjamo našo domovino, da smo Slovenci dozorel narod, ki si je skozi dolg in težak boj izboril mesto pod svobodnim soncem. Naša nenadomestljiva odgovornost je, da to svobodno sonce ohranimo za prihodnje rodove,« je zaključil predsednik.

Odkritje obeležja na današnji dan sovpada z več pomembnimi mejniki. Letos mineva 100 let konca prve svetovne vojne, hkrati v Sloveniji obeležujemo 100 let smrti Ivana Cankarja, prav na današnji dan pa tudi 142. obletnico njegovega rojstva.

Predsednik republike na slovesnosti ob odkritju spominskega obeležja Ivanu Cankarju ob 100. obletnici njegove smrti
Foto: Bor Slana / STA