SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor v Vrbi o dediščini Franceta Prešerna in njegove Zdravljice

Ljubljana, 8. 2. 2016 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes ob državnem prazniku, Prešernovem dnevu, pred Prešernovo rojstno hišo v Vrbi na Gorenjskem kot slavnostni govornik nagovoril udeležence občinske proslave Občine Žirovnica v počastitev slovenskega kulturnega praznika.

V slavnostnem govoru je predsednik republike dejal, da je danes za vse nas slovesen in poseben dan, državni praznik. "Slovenci smo edini, ki imamo kulturni dan za državni praznik," je poudaril. "Danes je praznik, ko ne slavimo kulture samo v ožjem pomenu besede, ko ne gre samo za jezik, poezijo, umetnost, ampak gre tudi za nas kot ljudi in za odnose med nami - kulturne odnose v najširšem pomenu besede," je povedal predsednik in pozval državljanke in državljane h kulturi dialoga, strpnosti in medsebojnemu razumevanju.

"Tako kot nas ni skozi stoletja ohranjal le jezik, nas tudi v prihodnje ne bo, ampak brez jezika nas tudi vse drugo ne bo ohranjalo. Z jezikom se začne in z jezikom se konča," je dejal predsednik republike in spomnil, da smo dobili pisano besedo pred skoraj pol tisočletja ter da je Prešeren iz jezika, ki je veljal za manj vrednega, naredil jezik, ki je enako ponosen in plemenit kot drugi.

"Kar nas je in nas bo ohranjalo naprej, je predvsem vera v drug drugega," je prepričan predsednik Pahor. Spomnil je, da imamo obe izkušnji: kadar smo se Slovenci znašli na križiščih zgodovine in se nismo razumeli, smo bili žrtve samih sebe in tistih, ki nam niso hoteli dobro. "Takrat pa, ko smo se razumeli, smo stopili skupaj in naredili velik korak v prihodnost. Tako je bilo tudi pred 25. leti," je izpostavil. "Če se ne bomo bali povedati, kar mislimo, če nas ne bo strah nikogar, bomo govorili pogumne misli in bomo tudi pogumno ravnali. Tako je bilo v preteklosti in tako bo tudi v prihodnosti. Zato spoštujmo drug drugega, negujmo pravico drugega, da razmišlja po svoji glavi, poskušajmo razumeti drug drugega, se pogovarjati tako, da svojih misli ne izražamo na žaljiv način - ne do tistega, ki pripada našemu narodu, ne do tistih, ki pripadajo drugim," je pozval predsednik.

Slovenija bo preživela, če bo odprta družba, je prepričan predsednik, ki je dodal, da to "zahteva svobodnega posameznika, ki se ne boji povedati ničesar: ker to pove v razumljivem in spoštljivem jeziku. To je dediščina Franceta Prešerna, to je dediščina njegove Zdravljice, ki je naša himna".

Današnje slovesnosti v Vrbi se je kljub dežju udeležilo več sto ljudi. Po uradni slovesnosti si je predsednik republike v spremstvu žirovniškega župana Leopolda Pogačarja ogledal Prešernovo rojstno hišo in se ob tej priložnosti vpisal v knjigo gostov. Župan Pogačar je predsedniku izročil tudi darilo, sliko Prešerna, predsednik pa je županu v luči 25. obletnice samostojnosti države poklonil slovensko zastavo.

Predsednik Pahor je danes ob državnem prazniku Prešernovem dnevu pred Prešernovo rojstno hišo v Vrbi na Gorenjskem kot slavnostni govornik nagovoril udeležence občinske proslave Občine Žirovnica v počastitev slovenskega kulturnega praznika.
Foto: Daniel Novaković