SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 

Predsednik republike bo sprejel državnega sekretarja Združenih držav Amerike Michaela Pompea

Bled, 13. 8. 2020 | napovednik

Predsednik republike bo sprejel ameriškega državnega sekretarja Michaela Pompea

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor bo jutri, v četrtek, 13. avgusta 2020, ob 13.45 v Vili Zlatorog na Bledu sprejel ameriškega državnega sekretarja Michaela Pompea. Predsednik Pahor se bo z njim na kratko ločeno sestal pred kosilom, ki ga bo v okviru obiska gostil za obe delegaciji.

S predsednikom Donaldom Trumpom se je ob različnih priložnostih srečal večkrat, najprej julija 2017 v Varšavi in pozneje dvakrat na kratko ob robu Generalne skupščine ZN v New Yorku.

Z ZDA, našo strateško zaveznico in partnerico, želimo poglabljati odnose na vrsti področij, še posebej na varnostnem, gospodarskem in znanstveno-tehnološkem. Še nadalje želimo krepiti sodelovanje v prid stabilnosti in razvoja na Zahodnem Balkanu in drugje po svetu. V okviru pobude Brdo-Brijuni Process sta leta 2015 predsednik Pahor in hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović gostila takratnega ameriškega podpredsednika Josepha Bidna.

Zelo pomembno je tudi sodelovanje v okviru pobude Tri morja, katere vrh je predsednik Pahor gostil lani v Sloveniji. Dogodka se je na povabilo predsednika Pahorja tedaj udeležil tudi minister za energetiko, Rick Perry. Na pobudo predsednika Pahorja vsako leto obeležimo dan slovensko- ameriškega prijateljstva, pogosto z visokimi gosti iz ZDA, med njimi je bil leta 2017 pokojni senator John McCain. Predsednik Pahor dobrim odnosom z ZDA pripisuje velik pomen.

FOTOTERMIN na začetku


Za dodatne informacije se lahko obrnete na Petro Aršič, svetovalko predsednika republike za organiziranje dogodkov (041 218 345).