SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Migrantska kriza osrednja tema tudi v pogovorih s predsednikom EP Schulzem 

Ljubljana, 21. 10. 2015 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor danes zaključuje dvodnevni delovni obisk v Kraljevini Belgiji, kjer se je včeraj srečal s predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom in s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem, s prvim podpredsednikom komisije Fransom Timmermansom in s komisarjem za migracije Dimitrisom Avramopulosom, ki se bo skladno z dogovorom ob tem srečanju jutri mudil na delovnem obisku v Sloveniji.  

Slovenski predsednik obisk v Bruslju namenja za pogovore o migracijski krizi ter sogovornike seznanja z najaktualnejšimi razmerami v Sloveniji. Predsednik Pahor je že včeraj poudaril, da se Slovenija z migrantsko krizo sooča skladno s pravili EU in evropskimi vrednotami. To pomeni, da lahko v naši državi trajneje ostane toliko prebežnikov, kolikor smo jih sposobni oskrbeti, vsa naša ravnanja pa vodimo na strpen, premišljen in razsoden način, ob pomoči EU in razumevanju sosed. Za to potrebujemo solidarnost držav EU in njenih inštitucij, tako v obliki finančne kot tudi tehnične in strokovne pomoči. Prav tako lahko uspešno spremljamo tok migrantov zgolj z redno komunikacijo in skrbnim obveščanjem med organi držav na t.i. balkanski poti.

Predsednika republike Boruta Pahorja je danes v Bruslju sprejel belgijski kralj Filip, s katerim sta v pogovoru ocenila, da so odnosi med Slovenijo in Belgijo dobri. Sogovornika sta soglašala, da je potrebno okrepiti politični dialog in se dotaknila tudi gospodarskega sodelovanja med državama. Predsednik Pahor je belgijskega kralja povabil tudi na uradni obisk v Slovenijo.

Predsednik Pahor se je sestal še predsednikom Evropskega parlamenta Martinom Schulzem, s katerim sta govorila predvsem o aktualni begunski krizi. Strinjala sta se, da gre za največji izziv sodobne zgodovine, ki Evropsko unijo postavlja pred največjo preizkušnjo do sedaj. Predsednik Pahor je predsednika Evropskega parlamenta seznanil z aktualnim stanjem v naši državi in dejal, da je v zadnjih dveh dneh v Slovenijo vstopilo veliko število migrantov in da največje težave pristojnim povzročajo neorganizirani, nenapovedani in razpršeni prihodi čez mejo. Predsednik Schulz je izpostavil nujnost skupne EU politike do migracij, ki mora vsebovati poenotenje standardov za mednarodno zaščito, enotna pravila za vračanje migrantov, ki ne izpolnjujejo pogojev za azil, in solidarnost pri prerazdelitvi beguncev po celotni EU.

Predsednik Pahor se je sestal s predsednikom Evropskega parlamenta Martinom Schulzem
Foto: Thierry Monasse/STA

S predsednikom Republike Estonije Toomasom Hendrikom Ilvesom je predsednik Pahor ocenil odnose med Slovenijo in Estonijo - sogovornika sta poudarila, da državi vzdružjeta dobre in redne politične stike na vseh ravneh. Beseda je tekla tudi o migracijski krizi, v zvezi s katero je estonski predsednik ponovil, da se Estonija zavzema za ostrejši nadzor na zunanjih mejah EU in za vzpostavitev varnih točk za begunce blizu držav konflikta. Estonija prav tako podpira vzpostavitev sklada za naslavljanje vzrokov krize in za krepitev stabilnosti na območju konflikta. Za dosego slednjega, po mnenju predsednika Ilvesa, Evropska unija potrebuje tudi skupne EU sile za hitro posredovanje. Predsednik Pahor je dejal, da se Slovenija ob vse hujši stiski zaradi množičnega prihoda migrantov zavzema za hitro in učinkovito pomoč EU pri soočanju z begunsko krizo. 

Zvečer se bo predsednik Pahor udeležil večerje, ki jo bosta v okviru »Friends of Europe« gostila belgijski kralj Filip Belgijski in predsednik Vlade Velikega vojvodstva Luksemburg Xavier Bettel. »Friends of Europe« je vodilni, neodvisni in nevladni think-thank v Evropi, ki razpravlja o ključnih globalnih in evropskih vprašanjih, s poudarkom na političnih, gospodarskih, socialnih in okoljevarstvenih izzivih.