SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor na COP27 obiskal organizatorje svetovnega Podnebnega teka - Baton Relay v podporo izobraževanju o podnebnih spremembah

Šarm El Šejku v Egiptu, 8. 11. 2022 | sporočila za javnost

Predsednik Pahor na COP27 obiskal organizatorje svetovnega Podnebnega teka - Baton Relay v podporo izobraževanju o podnebnih spremembah

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se v Šarm El Šejku v Egiptu udeležuje 27. konference Združenih narodov o podnebnih spremembah, COP27. Predsednik Pahor Slovenijo zastopa na zasedanju, ki se ga na povabilo države gostiteljice udeležujejo številni svetovni voditelji.

Predsednik Pahor je drugi dan sodelovanja na COP27 začel z obiskom organizatorjev Podnebnega teka - Baton Relay, globalnega štafetnega teka pod okriljem UNESCO.

Neprekinjeni štafetni tek se je začel 30. septembra v škotskem Glasgowu, ki je lani gostil podnebno konferenco COP26, in je v skupni dolžini 7.767 km potekal skozi 18 držav, tudi skozi Slovenijo, vse do egiptovskega Šarm El Šejka.

Predsednik Pahor je bil častni pokrovitelj podnebnega teka v Sloveniji, 19. oktobra se ga je tudi udeležil in tekel z učenkami in učenci OŠ Leskovec pri Krškem. Slovenski predsednik je edini predsednik, ki se je v podnebnem teku tako pridružil mladim in so ga zato prireditelji danes posebej hvaležno pozdravili. Tako je podprl sporočilo mladih, ki je v obliki štafete potovalo iz rok v roke tekačev, kolesarjev in jadralcev, da je kakovostno podnebno izobraževanje bistveno, če želimo ljudi vseh starosti opremiti z znanjem in veščinami, potrebnimi za oblikovanje prihodnosti, v kateri lahko uspevajo vsi.

Na današnjem dogodku, kjer je slovenski predsednik srečal tekače, ki so z njim tekli v Krškem, je poudaril, da je vprašanje rešitve klimatske krize vprašanje življenja ali smrti za prihodnje generacije in da je naša skupna odgovornost poiskati in doseči to rešitev.

Predsednik republike je v okviru udeležbe na 27. konferenci Združenih narodov o podnebnih spremembah, COP27 danes sodeloval še na okrogli mizi o izobraževanju za podnebne spremembe, ki jo prireja Češka, trenutno predsedujoča svetu EU, skupaj z Romunijo.

Predsednik Pahor na COP27 obiskal organizatorje svetovnega Podnebnega teka - Baton Relay v podporo izobraževanju o podnebnih spremembah
Foto: Matjaž Klemenc/UPRS

Predsednik Pahor na COP27 obiskal organizatorje svetovnega Podnebnega teka - Baton Relay v podporo izobraževanju o podnebnih spremembah
Foto: Matjaž Klemenc/UPRS

V nadaljevanju prilagamo besedilo govora predsednika Pahorja (Velja govorjena beseda!)

Education, formal and informal, is an overlooked element of climate policy.

Awareness of climate change is unfortunately still too low and often overshadowed by so-called ‘alternative views'.

Climate change education is a life-long learning process.

In Slovenia, we have taken important steps in the last couple of years.

We are developing climate-training programs for teachers.

NGOs involved in the development of shorter supplementary programs of climate education for students at all levels of education.

We also focus on awareness raising among wider population about energy efficiency.

More cooperation is needed on international level.

We are particularly interested in exchanging best practices in the field of curriculum development in formal education, and skills development training in non-formal adult education.

Ladies and Gentlemen,

Before coming to Egypt, I joined Slovenian children in our part the run from Glasgow to Sharm El Sheikh - the biggest climate change relay, within the international awareness raising programme.

Together with members of my Standing Committee for Climate Policy, all excellent experts on their field, we formally supported the initiative of the Climate Relay and issued a special Recommendation, calling on Slovene Parliament and Government to support the cause and join in.

Earlier Today I attended the final Baton Relay ceremony.

I was reminded once more why are we here today and for whom.

To ensure our children and their children have a safe, healthy and beautiful future to grow up and develop all of their talents.

Thus, we welcome and support the proposal to raise the topic of climate education to the highest level and that it becomes a part of school curricula as well.