Izjava predsednika republike o včeraj zaključenih volitvah v Evropski parlament

Ljubljana, 27. 5. 2019 | sporočila za javnost

Izjava predsednika republike Boruta Pahorja o včeraj zaključenih volitvah v Evropski parlament

"Vsem, ki ste se včeraj udeležili evropskih volitev se iskreno zahvaljujem. Vesel sem, da je bila na evropski ravni udeležba opazno višja, na slovenski sicer manj, vendar vseeno boljša kot pred petimi leti.


Čestitam novoizvoljenim poslankam in poslancem Evropskega parlamenta iz Slovenije. Želim jim, da bi po najboljših močeh predstavljali interese, skrbi in upanja ljudi, ki so jim bili zaupali mandat.


Višja raven udeležbe daje demokratično legitimacijo Evropskemu parlamentu kot predstavniku vsega ljudstva. Želim si, da bi kljub večji politični razdrobljenosti skrbno varoval in razvijal skupne evropske vrednote, varnost in blaginjo ter skupno evropsko prihodnost.


Na podlagi rezultatov volitev v Evropski parlament z veseljem ocenjujem, da so proevropske sile dobile potrebno podporo, da naprej razvijajo in krepijo skupen evropski dom. Zaradi omenjene razdrobljenosti bo potrebno več sodelovanja, vendar je ravno v tem bistvo evropske ideje. Evropejce kljub številnim razlikam, ki jih je potrebno spoštovati in negovati, več povezuje kot deli.


Na skupno evropsko prihodnost potemtakem lahko gledamo z optimizmom, toda zavedujoč se naše soodgovornosti zanjo."