SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike Borut Pahor sprejel predsednico Narodne skupščine Republike Srbije Majo Gojković

Ljubljana, 11. 11. 2015 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes sprejel predsednico Narodne skupščine Republike Srbije Majo Gojković, ki se mudi na uradnem obisku v Republiki Sloveniji. 

Sogovornika sta v pogovoru največ pozornosti posvetila odnosom med državama in ocenila, da je sodelovanje intenzivno in razvejano praktično na vseh področjih, predvsem v okviru regionalnih povezav. Oba sta poudarila pomen sodelovanja držav v regiji in reševanja odprtih vprašanj v strpnem dialogu. Predsednik Pahor je spomnil tudi na nedavni uradni obisk predsednika Nikolića v Sloveniji in ga ocenil kot uspešen in pomemben prispevek k utrditvi prijateljskih odnosov med državama. Sogovornika sta ugotovila, da se dobri odnosi med državama odražajo tudi na področju ekonomskega oziroma gospodarskega sodelovanja. Ob tem je predsednica Narodne skupščine Republike Srbije poudarila pomen prisotnosti slovenskih podjetij v Srbiji, kjer deluje največ slovenskih podjetij v tujini (1300). Ob že tako intenzivnem sodelovanju zanimanje novih slovenskih podjetij za poslovne priložnosti v Srbiji še narašča. Na letni ravni znaša blagovna menjava med državama preko 1 mlrd EUR, neposredne investicije pa 1.180,50 mio EUR. Predsednica Narodne skupščine Maja Gojković je dodala, da si Srbija želi tudi sodelovanja Slovenije v postopkih privatizacije. 

Predsednik republike Borut Pahor sprejel predsednico Narodne skupščine Republike Srbije Majo Gojković
Foto: Nebojša Tejić

Beseda je tekla tudi o pereči regionalni tematiki, o migracijah in v zvezi s tem je predsednik Pahor dejal, da Slovenija poudarja pomen prioritetne obravnave zahodno-balkanske migrantske poti in dodal, da pričakujemo takojšnji začetek izvajanja dogovorov z zasedanja voditeljev držav in vlad na zahodno-balkanski migracijski poti, ki je potekalo 25. oktobra 2015 v Bruslju.

Sogovornika sta se nadalje strinjala, da je za krepitev dvostranskega sodelovanja in v kontekstu EU perspektive Srbije pomembno tudi sodelovanje na parlamentarni ravni. V obeh parlamentih delujeta skupini prijateljstva; v Državnem zboru Republike Slovenije je skupina prijateljstva s Srbijo ena najštevilčnejših skupin. 

Predsednik Pahor je na koncu ponovil in poudaril, da Slovenija ostaja iskrena zagovornica Srbije na poti v EU, zato bomo decembra podprli zaključek postopkov za odprtje prvih poglavij s Srbijo. Predsednik Pahor je ob tem ponovil stališče Slovenije, da se mora napredek, ki ga je Srbija v tem letu dosegla tako na področju notranjih reform kot v dialogu s Kosovom, odraziti kot zagon pogajalskega procesa na poti Srbije v Evropsko unijo.