SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Slovenski in madžarski predsednik za skupno evropsko politiko do problematike migracij

Budimpešta, Madžarska, 3. 9. 2015 | sporočila za javnost, izjave

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se danes in jutri mudi na uradnem obisku na Madžarskem. Po sprejemu z vojaškimi častmi sta se slovenski predsednik Borut Pahor in madžarski predsednik János Áder zadržala v daljšem pogovoru na štiri oči, temu pa je sledila novinarska konferenca obeh predsednikov. 

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se mudi na uradnem obisku na Madžarskem
Foto: Daniel Novakovič/STA


Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se mudi na uradnem obisku na Madžarskem
Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednik Pahor daje velik pomen prijateljskim odnosom s sosednjimi državami, s katerimi ima Slovenija tradicionalno dobre in razvejane stike. Današnji uradni obisk predsednika republike tako potrjuje prizadevanje Slovenije, da ohranja z vsemi sosednjimi državami zgledne, urejene in iskrene prijateljske odnose. Z njimi opravi tudi večino blagovne menjave, od sosednjih držav pa prihaja večji del neposrednih tujih investicij v Sloveniji. 

Slovenski predsednik je v pogovoru z madžarskim predsednikom najprej izpostavil odlične odnose brez odprtih vprašanj ter zavezništvo v EU in NATO. Državi povezujeta tudi narodnostni manjšini, ki omogočata še pristnejše in tesnejše gospodarske, kulturne in druge stike med dvema narodoma, zato sta se predsednika zavezala k visokim standardom varovanja in financiranja manjšin. Predsednik Pahor je izrazil zadovoljstvo nad izboljšanjem statusa slovenske manjšine na Madžarskem. Izpostavil pa je tudi zadovoljstvo nad sodelovanjem v čezmejnih izobraževalnih, kulturnih, predvsem pa gospodarskih in infrastrukturnih projektih, ki se financirajo iz različnih virov EU. 

Oba predsednika sta ocenila, da obstaja še veliko neizkoriščenih možnosti za krepitev sodelovanja na področju gospodarstva. Madžarska ostaja šesta trgovinska partnerica Slovenije, blagovna menjava v letu 2014 je znašala 1,7 mrd. EUR. Predsednik Pahor je ob tem dejal, da si Slovenija z ustvarjanjem prijaznejšega poslovnega okolja prizadeva tudi za večjo odprtost za tuje vlagatelje. Po besedah predsednika Pahorja je Slovenija zainteresirana za čimprejšnjo vzpostavitev prometnih in energetskih infrastrukturnih povezav med državama in posredno v okviru srednjeevropskega prostora. Pri tem je ponovil interes Slovenije in svojo lastno privrženost tesnejšemu sodelovanju z Višegrajsko skupino.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se mudi na uradnem obisku na Madžarskem
Foto: Daniel Novakovič/STA

V okviru uradnega obiska sta predsednika pozornost namenila tudi povezovanju obeh držav na področju mladinskega podjetništva. Na Madžarsko se kot dobra praksa širi projekt Ustvarjalnik, mladinski podjetniški peskovnik. Predsednik republike Pahor je častni pokrovitelj projekta Ustvarjalnik v Republiki Sloveniji, ki bo zdaj zaživel tudi na Madžarskem.

Največ pozornosti sta predsednika namenila begunski problematiki in poudarila, da je potreben celovit in celosten pristop Evropske unije do tega vprašanja. Predsednik Pahor je madžarskemu predsedniku tudi zagotovil, da Slovenija podpira madžarsko pobudo o čimprejšnjem sklicu konference EU-Zahodni Balkan, ki bi naslovila problematiko migracij. Predsednik Pahor je ob tem dejal, da Slovenija glede problematike beguncev ravna odgovorno in solidarno in je že sprejela preventivni akcijski načrt odziva na morebiten nenaden prihod večjega števila beguncev v Slovenijo. 

V pogovorih sta se predsednika dotaknila aktualnih vprašanj, povezanih z Evropsko unijo in njenim prihodnjim razvojem. Slovenija in Madžarska sta zagovornici širitve Evropske unije na Zahodni Balkan, regijo, do katere imata posebno odgovornost, hkrati pa sodelujeta v številnih regijskih pobudah, pri čemer bo še posebej izpostavljena Srednjeevropska pobuda in Višegrajska skupina. 

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se mudi na uradnem obisku na Madžarskem
Foto: Daniel Novakovič/STA

Na tiskovni konferenci sta predsednika predstavila glavne teme njunega pogovora in odgovorila na nekaj novinarskih vprašanj. 

Predsednik Pahor je glede aktualne migracijske problematike poudaril, da je potrebna tako kratkoročna kot dolgoročna skupna politika Evropske unije do problema migracij. "S predsednikom Áderjem sva se strinjala, da glede soočenja z migracijsko politiko obstaja potreba po oblikovanju skupne evropske politike. Po finančni krizi, ki jo, tako se zdi, Evropa uspešno premaguje od leta 2008 naprej, je zdaj soočena z migracijsko krizo podobnih razsežnosti. In če smo finančno krizo v zadnjih petih letih uspeli premagati s skupno evropsko politiko, potem ni nobenega dvoma, da terja soočenje z migracijsko krizo enako skupno ukrepanje," je dejal slovenski predsednik in ob tem dodal, da ni mogoče, da bi bilo breme dano na ramena samo nekaterih držav, ni mogoče, da bi ostali pri osemindvajsetih migracijskih politikah. "Če se želimo uspešno soočiti s to krizo, ki je najprej kriza ubogih ljudi, ki so bili izpostavljeni vojnam in vsemu, kar vojne zlega prinašajo, potem moramo oblikovati kratkoročno in dolgoročno politiko tako, da se bodo lahko čimprej vrnili domov in da bodo uživali mir in da jim bo dolgoročno omogočena tudi blaginja," je zaključil predsednik Pahor.

Predsednika sta podprla pobudo, da EU oblikuje finančni načrt za dolgoročno naslavljanje begunske krize, ki jo je potrebno v prvi vrsti reševati z učinkovito evropsko zunanjo politiko, usmerjeno k miroljubnemu reševanju oboroženih konfliktov, ki so glavni izvor migracij.

 "Slovenija in Madžarska sta po velikih spremembah po petindvajsetih letih vzpostavili vzorne odnose. To ne pomeni, da ni vprašanj, kjer ne bi imeli različnih pogledov, vendar o njih lahko razpravljamo odkrito, in dejstvo, da sta Slovenija in Madžarska sosednji državi, ju toliko bolj zavezuje, da s tako politiko nadaljujeta," je sklenil predsednik Pahor. 

V okviru programa uradnega obiska obiska je v čast predsedniku republike Borutu Pahorju madžarski predsednik János Áder zgodaj popoldne gostil delovno kosilo, v popoldanskem času pa je slovenski predsednik položil venec na spomenik madžarskim herojem.

Popoldan sta si predsednika skupaj ogledala razstavo sodobnega slovenskega slikarstva in stranske razstave v okviru prireditev Slovenska naveza. Predsednika sta namreč pokrovitelja izmenjalnih likovnih razstav v Budimpešti in v Ljubljani. 

Jutri se bo predsednik republike sestal tudi s predsednikom madžarske vlade Viktorjem Orbanom.