SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor upa, da bo na predlog Izbirne komsije lahko v kratkem imenoval celoten senat KPK

Ljubljana, 21. 2. 2014 | sporočila za javnost

Danes, 21. februarja 2014, ob 13. uri se je iztekel rok za prijavo kandidatur za predsednika Komisije za preprečevanje korupcije. Na nov javni poziv predsednika republike Boruta Pahorja se je odzvalo 13 kandidatk in kandidatov.

Glede na to, da med prvotno prijavljenimi kandidatkami in kandidati Izbirna komisija nikogar ni ocenila kot primernega za predsednico ali predsednika KPK, se zdaj postopek ponavlja. Predsednik Pahor upa, da mu bo Izbirna komisija posredovala predloge za predsednika KPK še v času, da bo lahko imenoval hkrati vse tri nove člane senata KPK, predsednika in dva namestnika predsednika.

Zbrane kandidature za predsednika KPK bo Urad predsednika republike predal Izbirni komisiji, ki se bo sestala na seji v začetku prihodnjega tedna. Izbirna komisija bo najpozneje v 30 dneh preverila izpolnjevanje pogojev in ocenila primernost kandidatov za predsednika KPK.

Predsednik republike Borut Pahor je že 4. februarja obvestil javnost o svoji odločitvi, da bo za položaja obeh namestnikov predsednika KPK izbral dve (2) kandidatki oziroma kandidata od šestih (6), ki mu jih je v skladu z zakonom predlagala Izbirna komisija.
Čeprav do imenovanja novega senata KPK sedanji senat pod vodstvom predsednika Gorana Klemenčiča v celoti in z vsemi pooblastili opravlja svoje delo, si predsednik republike Pahor želi, da bi bilo novo vodstvo KPK imenovano čimprej. Toda dejstvo je, da je predsednik republike v skladu z zakonom v celoti vezan na predloge Izbirne komisije.

Predsednik republike je glede dopustnosti objave imen kandidatk in kandidatov za KPK že konec prejšnjega meseca zaprosil za mnenje Informacijsko pooblaščenko. Predsednik Pahor namreč meni, da ima javnost pravico vedeti, kdo se poteguje za pomembne položaje v senatu KPK.

V odgovoru, ki ga je prejel 4. februarja 2014, Informacijska pooblaščenka pravi, da »bo moralo biti predmet presoje vprašanje, ali je na eni strani pomembneje varovati osebne podatke kandidatk in kandidatov, ali na drugi strani pravico javnosti, da ve, kdo so kandidati za opravljanje funkcije predsednika Komisije za preprečevanje korupcije in njegovih namestnikov, ki na lestvici družbene pomembnosti zasedajo visoko mesto in pravico javnosti do tega, da ocenjuje legitimnost odločanja Predsednika RS, kot enega izmed nosilcev oblasti, pri imenovanju funkcionarjev.«

V tem smislu se je predsednik odločil, da bo po koncu postopkov seznanil javnost z imeni kandidatk in kandidatov, ki so izpolnjevali pogoje iz 7. člena ZIntPK in so bili predmet presoje Izbirne komisije glede njihove primernosti. Predsednik republike Pahor namreč presoja, da s tem ni kršen Zakon o varstvu osebnih podatkov, da je upoštevano mnenje Informacijske pooblaščenke, zlasti pa, da je zagotovljena maksimalna transparentnost postopka pri zasedbi tako pomembnih družbenih vlog, kot je položaj senata KPK.