SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor in predsednica Švicarske konfederacije Sommaruga sta danes obiskala UKC Maribor

Ljubljana, 16. 9. 2015 | sporočila za javnost, izjave

Predsednica Švicarske konfederacije Simonetta Sommaruga in predsednik Republike Slovenije Borut Pahor sta danes v okviru uradnega obiska švicarske predsednice v Republiki Sloveniji obiskala UKC Maribor, kjer bo do konca leta nameščena nova radioterapevtska naprava, financirana s švicarskim kohezijskim prispevkom. Gre za donacijo v vrednosti 5,5 milijonov evrov, ki bo pomembno prispevala k vzpostavitvi mariborskega onkološkega inštituta in bo izvajala storitve obsevanja za celotno SV Slovenijo. Švica bo v okviru projekta izšolala potreben strokovni kader za upravljanje z napravami za radioterapijo. V okviru programov sodelovanja za zmanjševanje gospodarskih in socialnih razlik v razširjeni EU je Švica namenila Sloveniji 18,3 milijonov evrov.

   Predsednica Švicarske konfederacije Simonetta Sommaruga in predsednik Republike Slovenije Borut Pahor sta obiskala UKC Maribor, kjer bo do konca leta nameščena nova radioterapevtska naprava, financirana s švicarskim kohezijskim prispevkom
   Foto: Nebojša Tejić/STA

   Predsednik in predsednica sta si po predstavitvi UKC Maribor ogledala tudi nove prostore Onkološkega oddelka.

   V izjavi za medije je predsednik Pahor povedal, da se je predsednici zahvalil za donacijo ter poudaril, da le-ta predstavlja odlično vsestransko sodelovanje med Slovenijo in Švico. "Naj povem, da obsega blagovna in storitvena menjava med državama več kot milijardo evrov in v Sloveniji se pozablja, da je Švica drugi investitor po moči. To vse kaže na to, da so odnosi med državama zgledni," je še dejal predsednik Pahor in se zahvalil za odločitev Švice, da pomaga UKC Maribor z donacijo.

   Predsednica Švicarske konfederacije Simonetta Sommaruga in predsednik Republike Slovenije Borut Pahor sta obiskala UKC Maribor, kjer bo do konca leta nameščena nova radioterapevtska naprava, financirana s švicarskim kohezijskim prispevkom
   Foto: Nebojša Tejić/STA

   Predsednica Simonetta Sommaruga je dejala, da bo radioterapevtska naprava v prvi vrsti v pomoč pacientom in bo pripomogla tudi k izmenjavi znanja onkoloških strokovnjakov v Sloveniji in Švici.

   Predsednika sta se po ogledu projekta zavezala, da bosta v skladu s pristojnostmi nadaljevala z vzpodbujanjem sodelovanja med Slovenijo in Švico na področju visokih tehnologij, zdravstva in farmacije ter še posebej pri izobraževanju strokovnih kadrov.

   Predsednica Švicarske konfederacije se je danes dopoldne na Gradu Bled udeležila tudi zaključne prireditve projekta Reaal ʺObnovljivi viri energije v alpskem prostoruʺ, prav tako financiranega iz sredstev navedenega sklada. Kasneje pa bo v Prekmurju skupaj s predsednikom vlade dr. Mirom Cerarjem obiskala uspešno švicarsko investicijo Lekovega pakirnega centra Lendava.