SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike sprejel na pogovor Reinholda Messnerja, najpomembnejšega alpinista našega časa

Ljubljana, 3. 2. 2016 | sporočila za javnost

Predsednik republike je sprejel na pogovor Reinholda Messnerja, najpomembnejšega alpinista našega časa, moža, ki je prvi preplezal vse osemtisočake in opravil prvi pristop na Mount Everest brez dodatnega kisika. Gospoda Messnerja je spremljal Viki Grošelj, eden velikanov slovenskega alpinizma in Slovenec z največ preplezanimi osemtisočaki, katerega življenjska pot je tesno prepletena z Messnerjevo. Oba veljata ne le za adrenalinska zanesenjaka, marveč tudi za velika misleca in za oba velja izjava: »Himalaja mi je vedno pomenila več kot le najtežje in najvišje, kar je v alpinizmu mogoče. Zame je bila vselej tudi veličastna prispodoba življenja. Od nje sem se naučil več, kot sem si kdajkoli mogel misliti.«

Reinhold Messner je v pogovoru s predsednikom Pahorjem delil svoje alpinistične izkušnje in razmišljanja o sodobnem alpinizmu. Veseli ga, je dejal, da se je alpinizem vrnil k svojim izhodiščem in da se alpinisti zavedajo tradicionalnih vrednot, svojih meja ter spoštujejo zakon narave. Njegovi življenjski vodili sta pogum za podajanje v neznano, pogosto celo v »nemogoče«, hkrati pa se je na svojih vzponih izvežbal v umetnosti samoomejevanja – z odpovedovanjem rabe sodobnih tehnologij, ki nas sicer spremljajo na vsakem koraku. Pohvalil je slovenski alpinizem in slovenske alpiniste, ki osvajajo neosvojeno po vsem svetu. Po njegovem v alpinizmu ne gre le za doseganje cilja z močjo, temveč za doseganje stanja duha, ki do cilja pripelje. Ob tem sta s predsednikom Pahorjem spregovorila tudi o človekovi odgovornosti do okolja, saj je Reinhold Messner občutljiv opazovalec sprememb, ki jih človek s svojim ravnanje povzroča v naravi.

Messner, italijanski alpinist, ki je o svojih alpinističnih odpravah napisal številne knjige in posnel več dokumentarnih filmov, bo danes v Cankarjevem domu v Ljubljani imel dve predavanji z naslovom "Premikanje gora".


Predsednik republike sprejel na pogovor Reinholda Messnerja, najpomembnejšega alpinista našega časa
Foto: STA/Daniel Novakovič

Predsednik republike sprejel na pogovor Reinholda Messnerja, najpomembnejšega alpinista našega časa
Foto: STA/Daniel Novakovič