SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor na EXPO o hrani in globalnih izzivih

Milano, 16. 10. 2015 | sporočila za javnost, izjave

Predsednik republike Borut Pahor se je danes na povabilo generalnega direktorja Svetovne organizacije za prehrano in kmetijstvo (FAO) Joséja Graziana da Silve v okviru svetovne razstave EXPO v Milanu z italijanskim predsednikom Mattarello, generalnim sekretarjem OZN Ban Ki Munom ter špansko kraljico Letizio udeležil otvoritvene slovesnosti ob 35. obletnici svetovnega dne hrane in 70. obletnici Svetovne organizacije za prehrano in kmetijstvo (FAO). Slovesnost je potekala pod sloganom "Socialna zaščita in kmetijstvo: kako prekiniti krog revščine na podeželju" v povezavi s temo Združenih narodov na Expu 2015 "Izziv, kako odpraviti lakoto – Skupaj za trajnostni svet".  

Predsednik Pahor na EXPO o hrani in globalnih izzivih
Foto: STA/Nebojša Tejić

Ob robu obiska je imel predsednik Pahor dvostranska srečanja s predsednikom Italijanske republike Sergiom Mattarello in generalnim sekretarjem Združenih narodov (ZN) Ban Ki Munom ter generalnim direktorjem Svetovne organizacije za prehrano in kmetijstvo (FAO) Joséjem Grazianom da Silvo. Po otvoritveni slovesnosti svetovnega dneva hrane je potekalo svečano kosilo treh voditeljev in kraljice; slovenskega predsednika, italijanskega predsednika, španske kraljice Letizie in generalnega sekretarja OZN. 

V dvostranskem pogovoru predsednika Pahorja z italijanskim predsednikom Mattarello je beseda tekla o ključnih temah dvostranskih odnosov med Slovenijo in Italijo. Predsednika sta spregovorila tudi o aktualnih zunanjepolitičnih temah. Strinjala sta se, da je potrabna celovita in celostna politika EU do migracij. Ta izziv je mogoče rešiti zgolj s skupnimi močmi, v duhu solidarnosti in odgovornosti, je v pogovoru poudaril slovenski predsednik Pahor in dodal, da se Slovenija aktivno pripravlja na morebiten naslednji val migracij.

Predsednik Pahor na EXPO o hrani in globalnih izzivih
Foto: STA/Nebojša Tejić

Predsednik Republike Slovenije, generalni sekretar OZN in predsednik Italijanske republike so skupaj nastopili tudi na konferenci pod odkriljem FAO in italijanskega finančnega ministra Piercarla Padoana o inovativnih načinih financiranja svetovnega kmetijstva z namenom odprave lakote v svetu. 

Z generalnim direktorjem FAO Joséjem Grazianom da Silvo sta izmenjala poglede o novi razvojni agendi, o klimatskem vrhu in s tem povezanimi okoljskimi temami ter o iniciativah za odpravo lakote in trajnostnem kmetijstvu. Predsednik Pahor je generalnega direktorja Svetovne organizacije za prehrano in kmetijstvo da Silvo spomnil na prizadevanja Slovenije za promocijo pomena čebel in s pobudo, da se 20. maj razglasi za svetovni dan čebel pri Organizaciji združenih narodov. Namen slovenske pobude, kot je poudaril predsednik Pahor, je svetovno javnost vsako leto opozoriti na pomembnost ohranjanja čebel in na odvisnost ljudi od čebel in ostalih opraševalcev kot pomembnega dejavnika za izkoreninjenje lakote in podhranjenosti ter zagotavljanje prehranske varnosti in trajnostnega kmetijstva. Generalni direktor da Silva je izrazil svojo podporo slovenski pobudi in sprejel povabilo predsednika republike Pahorja, da obišče Slovenijo.

Organizacija združenih narodov vsako leto 16. oktobra praznuje »svetovni dan hrane«, ki letos obeležuje 35. obletnico prav na svetovni razstavi EXPO. Osrednja tema EXPO Milano 2015 je hrana, nosilni slogan pa: ”Feeding the Planet, Energy for Life” oz. “Hrana za planet, energija za življenje”, ki opozarja na enega glavnih izzivov današnje mednarodne skupnosti - izkoreninjenje lakote in podhranjenosti v svetu. Rast svetovnega prebivalstva, spremembe prehranjevalnih vzorcev v državah s hitro gospodarsko rastjo, neracionalno trošenje hrane ter izgube in odpadki hrane, podnebne spremembe, nestanovitnost na trgih, vprašanje proizvodnje bioenergentov, na drugi strani pa netrajnostna raba proizvodnih virov, vode in kmetijskih zemljišč so dejstva, ki predstavljajo dodaten pritisk in so pomemben globalni izziv za mednarodno razvojno sodelovanje na področju prehranske varnosti. 

Predsednik Pahor je obiskal tudi slovenski paviljon na svetovni razstavi, kjer se Slovenija predstavlja kot aktivna, zelena in zdrava dežela in se zavzema za fizični, družbeni in ekonomski dostop do zadostne količine in kakovostne hrane za zadovoljitev potreb po zdravem in aktivnem življenju za vse ljudi. Je ena od 53 držav udeleženk s samostojnim paviljonom in z vsebinskim konceptom petih glavnih vsebin (soline, čebele, med, termalne in mineralne vode, pohodništvo in kolesarjenje ter projekt merjenja črnega ogljika), ki obiskovalca popelje skozi stalno razstavo na interaktiven način in z multimedijskimi elementi.

Predsednik Pahor si je ogledal tudi nekatere druge paviljone držav udeleženk svetovne razstave.