Predsednik Pahor sprejel predsednika vlade Republike Severne Makedonije Zaeva

Ljubljana, 28. 5. 2019 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes sprejel predsednika vlade Republike Severne Makedonije Zorana Zaeva, ki se mudi na uradnem obisku v Sloveniji.

Predsednik Pahor in predsednik vlade Zaev sta v pogovorih potrdila odlične in prijateljske odnose med državama, brez odprtih vprašanj. Izpostavila sta tudi intenzivno bilateralno sodelovanje tako na političnem, kot tudi na kulturnem in gospodarskem področju. Predsednik Pahor je poudaril, da Slovenija ostaja aktivna zagovornica in zaveznica Severne Makedonije na poti v EU in NATO in potrdil, da se bo še naprej angažirano zavzemala za začetek pogajanj Severne Makedonije za članstvo v EU.

Predsednika sta spregovorila o širitvi zavezništva NATO na Zahodni Balkan in izmenjala stališča o aktualnih razmerah v tej regiji. Predsednik Pahor je spomnil, da je Slovenija s takojšnjo ratifikacijo pristopnega protokola med NATO in Republiko Severno Makedonijo poslala jasen signal drugim državam članicam, da je čimprejšnja odzivnost velikega pomena ter ob tem izpostavil tudi, da je širitev zavezništva na Zahodni Balkan pomemben faktor zagotavljanja varnosti, stabilnosti in blaginje celotne regije ter širše.

Predsednik Pahor je ocenil, da je potrebno na širitev Evropske unije na države regije Zahodnega Balkana gledati kot na geopolitično in ne tehnično vprašanje. Kot sovoditelj pobude Brdo Brijuni je predsednik Pahor predstavil nekatere zaključke nedavnega vrha voditeljev v Albaniji. Predsednik republike je ob tem dodal, da se veseli sodelovanja z novim severnomakedonskim predsednikom tudi v okviru te pobude.

Predsednik Zaev je predsedniku Pahorju predstavil aktualno razpoloženje v Severni Makedoniji po predsedniških volitvah ter načrte glede reforme vladne sestave.

Predsednik Pahor je omenil, da je Makedonija za nas tudi pomembna gospodarska partnerica. Blagovna menjava konstantno raste in je v lanskem letu dosegla okoli 300 mio EUR, še posebej pa smo zadovoljni, da je Slovenija v Makedoniji med glavnimi državami vlagateljicami (konec leta 2017 je skupna vrednost slovenskih neposrednih naložb v Makedoniji znašala 357,5 mio EUR).

Predsednik Pahor sprejel predsednika vlade Republike Severne Makedonije Zaeva
Foto: Tamino Petelinšek/STA